Ostalo

Dolga vas: Dijaški dom oz. v poletnih mesecih hostel bo prve “prebivalce” sprejemal z novim šolskim letom

Že več let so pri PMSNS iskali rešitve za postavitev oz. ureditev prenočišč, predvsem za potrebe srednješolcev, ki bi se iz preostalih dvojezičnih območij Prekmurja želeli šolati v lendavski Dvojezični srednji šoli. Aprila, leta 2021 je krovna organizacija pomurskih Madžarov v Prekmurju kupila tri stavbe nekdanjega gostišča Kočar, in po dveh letih bo dijaški dom oz. v poletnih mesecih hostel prve “prebivalce” sprejemal z novim šolskim letom.
Nekdanji predsednik sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti (PMSNS), krovne organizacije prekmurskih Madžarov, Ferenc Horváth, sicer manjšinski poslanec v Državnem zboru, je v aprilu 2021 podpisal pogodbo z lastnikom gostišča Kočar za nakup treh stavb, katere je sicer lastnik prodajal že nekaj let. Kupnino v višini 520.000 evrov je PMSNS z denarjem iz sosednje Madžarske plačala v dveh delih, 300 tisočakov pa je bilo namenjenih za prvo delno prenovo objektov.

Že več let so pri PMSNS iskali rešitve za postavitev oz. ureditev prenočišč, predvsem za potrebe srednješolcev, ki bi se iz preostalih dvojezičnih območij Prekmurja želeli šolati v lendavski Dvojezični srednji šoli, pa tega zaradi oddaljenosti niso mogli, prenočišča pa bi uporabljali tudi v turistične namene predvsem v poletnih mesecih. Že takoj po nakupu nepremičnin je postalo jasno, da sredstva, ki so na voljo, ne bodo dovolj za celovito obnovo objektov.

Svet PMSNS na zadnji seji izglasoval, da se lastništvo dijaškega doma oz. v poletnih mesecih hostela, prenese na podjetje Minta d.o.o.

Sanacija objekta, v katerem bo deloval dijaški dom oz. v poletnih mesecih hostel, je v zaključni fazi, v teku pa je že tudi pridobivanje dovoljenj. Objekt ima tri stanovanja in 12 sob s sanitarijami ter skupnimi prostori. Študentski dom bo dijake sprejel predvidoma v novem šolskem letu. Pri tem velja omeniti, da se je že začela druga faza investicije in sicer prenova gostinskega lokala, za katero je na voljo 400.000 evrov. Zaradi slabega stanja objekta bo v kratkem odločeno ali ga je mogoče obnoviti ali pa porušiti. Svet PMSNS je na zadnji seji izglasoval, da se lastništvo dijaškega doma oz. v poletnih mesecih hostela prenese na podjetje Minta d.o.o., katerega ustanoviteljica je PMSNS. Med drugim je na seji bilo moč slišati, da je PMSNS objekte preplačala.

Skupno je tako za namene dijaškega doma oz. hostela ter gostinskega dela bilo porabljenih 1,1 milijona evrov.