Sveže

Dobrodelnost: Pobuda Lendavčanke Mihele Vajda Ščap naletela na izjemen odziv!

V sklopu dobrodelnega projekta Hobotnica MiniMaks, katerega pobudnica je Mihela Vajda Ščap, so včeraj na oddelku za intenzivno nego in terapijo novorojencev v ljubljanski porodnišnici predali prvi set tridesetih kompletov za mamice in nedonošenčke. “Ob tej priložnosti se vam tudi zahvaljujemo za vašo pomoč ob startu projekta v začetku letošnjega leta, saj ste z delitvijo zgodbe Mihele Vajda Ščap, idejne vodje projekta, veliko prispevali, da smo zbrali številne donacije in bomo obdarovanje lahko tudi ponovili,” je v zahvalo našemu uredništvu zapisala Renata Lovrak.
Sredstva za izvedbo so v celoti zbrana z donacijami, projekt pa poganja prostovoljno delo številnih

Prezgodnji porod je za vsako mamico izjemno ranljivo in čustveno obdobje, kar je v lanskem letu izkusila tudi Mihela Vajda Ščap iz Lendave. S svojim prezgodaj rojenim sinčkom Maksom je v ljubljanski porodnišnici preživela kar tri mesece. V času bivanja nedonošenčkov in mamic v ljubljanski porodnišnici za otroke skrbi izjemno osebje, mamice pa razveselijo z majhnimi pozornostmi za otroke. Izhajajoč iz lastne izkušnje je Mihela dobila idejo o darilu za mamice in nedonošenčke, ki bivajo v porodnišnici: obdariti jih z unikatnimi kompleti tunike za mamico in pajaca za otroka, ki s prepoznavno kvačkano hobotnico ponazarja vez med mamo in otrokom.

“Vemo, da se na tem oddelku ljubljanske porodnišnice odvijajo veliki projekti, s katerimi rešujejo življenja, izboljšujejo možnosti zdravljenja in poskrbijo za udobje bivanja novorojenčkov in mamic. Naš projekt je v primerjavi s temi pomembnimi projekti res ‘mini’ a hkrati ‘maksi’, saj je delan z velikim srcem,” je ob predaji kompletov povedala Mihela Vajda Ščap, idejna vodja projekta Hobotnica MiniMaks.

FOTO: Anže Petkovšek

Ob prevzemu kompletov na oddelku intenzivne nege in terapije novorojencev je v imenu srčnega osebja projekt pozdravila vodja in predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom dr. Lilijana Kornhauser Cerar: “Presenetil nas je izjemen odziv na projekt iz celotne Slovenije, ne samo iz Pomurja, od koder je doma Mihela. Ni pogosto, da mame pokažejo hvaležnost za življenje svojega otroka tudi na ta način. Verjamem pa, da bodo v naslednjih tednih dogodki, ko bomo to darovali mamicam, še bolj ganljivi.”

Po objavi projekta na družbenih omrežjih v začetku leta so zgodbo pomagali razširiti tudi mediji. “Zelo sem vesela, da je bil odziv na projekt tako pozitiven in je presegel naša pričakovanja. S pomočjo medijev, ki so omogočili, da je naša zgodba dosegla vso Slovenijo, smo zbrali dovolj sredstev, da bomo lahko mamice in nedonošenčke v ljubljanski porodnišnici večkrat razveselili,” je dodala Mihela.

FOTO: Anže Petkovšek

Stroški za izdelavo kompletov so v celoti pokriti z donacijami, ki se za projekt Hobotnica MiniMaks zbirajo pod okriljem Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom. Za izvedbo projekta Hobotnica MiniMaks je bilo zbranih nekaj več kot 5.500 evrov. “Ob pričetku projekta smo si zastavili cilj, da zberemo dovolj sredstev za vsaj 30 kompletov, kot je naenkrat največ nedonošenčkov na enoti za intenzivno nego in terapijo novorojencev v ljubljanski porodnišnici. Vesela sem, da smo ta cilj presegli in bomo tako lahko s kompleti MiniMaks obdarili več mamic in nedonošenčkov,” je komentirala Mihela in nadaljevala: “Iskrena hvala vsem posameznikov, ki so prispevali sredstva, podjetjem in Lions klubu Ilirija Ljubljana za njihove velikodušne donacije ter vsem, ki prostovoljno pomagajo pri izvedbi projekta.”

Unikatne tunike za mamice in pajace za otroke je oblikovala slikarka in umetnica, rojena Lendavčanka, Cvetka Hojnik. Pri oblikovanju je upoštevala, da je kroj tunik prilagojen mamicam in njihovi udobnosti, pajace pa oblikovala tako, da ‘rastejo’ z otrokom nekaj mesecev. Cvetka je skupaj z Majdo Kuzmič ročno izdelala tudi aplikacije s kvačkanimi hobotnicami, ki so jih nakvačkale Magdalena Lovrak in prostovoljke Projekta Hobotnica. Ročno in slovensko izdelavo tunik in pajacev je s šivanjem zaokrožila Metka Fartelj (NMAJ Atelier).

Podjetja in društva, ki so z donacijami podprla in omogočila izvedbo projekta:

 • Lions klub Ljubljana Ilirija
 • Nafting d.o.o.
 • Veling – Dedl d.o.o.
 • Virs d.o.o.
 • Projekt “T” inženiring Lendava d.o.o.
 • Kotas d.o.o.
 • Cleangrad d.o.o.
 • Agencija 101 d.o.o.
 • Hoving d.o.o.
 • Jadranka Šimonka, dr.dent.med.
 • Digifot d.o.o.
 • Jožef Šimonka, s.p.

FOTO: Anže Petkovšek