Ostalo

Dijaki in dijakinje predšolske vzgoje iz območja Slovenije so se letos prvič srečali v Lendavi

Letošnjo Vzgojitelijado, ta se sicer odvija že od leta 2003, je letos pripravila Dvojezična srednja šola Lendava. V praksi gre za dogodek, na katerem se srečajo bodoči vzgojitelji, udeležilo pa se je je 14 šol iz območja naše države. Letošnje druženje dijakov in dijakinj predšolske vzgoje je nosilo slogan Jaz und te & multiCOOLti.
Konec oktobra so se na strokovni prireditvi, ki tradicionalno poteka že od leta 2003, zbrali dijaki, učitelji in ravnatelji 14 slovenskih srednjih šol s programom Predšolska vzgoja. Dogodka se je tako udeležilo okrog 190 dijakov, slednji pa so s pomočjo različnih delavnic spoznavali pestrost šole in območja, na katerem lendavska dvojezična srednja šola deluje. Vzgojitelijada je sicer lansko leto potekala na Jesenicah, udeleženka pa je bila tudi Dvojezična srednja šola Lendava.

Uvodne besede so pred samim začetkom dogodka pripadle ravnateljici Silviji Hajdinjak Prendl, ki je navzoče pozdravila in poudarila, da program Predšolska vzgoja na njihovi šoli poteka že tretje leto in da kot gostiteljica tega dogodka nastopajo prvič. Dejala je še, da je na začetku program obiskovalo 5 dijakinj, v treh letih pa se je številka povečala na 28 dijakov oz. dijakinj, ki skupno polnijo tri razrede. Letošnji slogan odraža cilje in vrednote šole: Večjezičnost in večkulturnost, sprejemanje drugačnosti ter strpnost. Dogodka se je letos udeležila tudi Barbara Bauman iz Centra za poklicno izobraževanje, svetovalka za predšolsko vzgojo

Po otvoritveni slovesnosti so se sodelujoči dijaki odpravili na različne ustvarjalne delavnice, ki so jih zanje organizirali kolegi iz Lendave. In v katerih delavnicah so se družili? “Ko simboli spregovorijo v mojem narečju,” “Madžarske otroške pesmi,” “Za nekatere odpadek, za druge glasbeni zaklad,” “Zaplešimo preko meja,” “Ustvarjalno učenje večjezičnih večkotnikov,” “Didaktične igre v treh jezikih,” Igre brez meja,” “Odkrivanje lendavskih zakladov,” “Ustvarjanje lesenih logotipov,” “Lokalno in slastno,” “Ria in Rus v svetu valut” ter “Kemijski poskusi za malčke.”

Na koncu se je odvila zaključna prireditev, na kateri so dijaki predstavili ustvarjanje v delavnicah.  Vzgojiteljada 2024 se bo odvila na Muti.