Ostalo

Oba prihajajoča vikenda bosta minila v znamenju Martinovanj. Preverili smo, kaj vse se bo dogajalo!

Praznik vina in veselja v Lendavi in bližnji okolici navadno poteka s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric, ki so na območju Lendave združene pod Martinovim vikendom, natančneje, tokrat bosta Martinova vikenda kar dva. Pričakuje vas seveda zgodba tukajšnjih vinskih in turističnih cest.
Martinovo je praznik vina in vinarjev, ali kot mnogi pravijo, vinogradnikovo novo leto. Praznovanje Martinovega je pri nas zelo priljubljeno in kot se to za vinorodni okoliš Lendavo spodobi, se bo praznovanje letos odvijalo dva vikenda. Osrednje dogajanje bo se seveda, pričakovano, odvilo prihodnji vikend, prav na Martinovo soboto, že jutri pa se bomo lahko udeležili “ogrevanja.” Pravih Martinovanj sicer v minulih letih žal v Lendavi nismo imeli, a kot kaže, so se tudi na tem področju zgodile spremembe.

Že jutri boste lahko šli na vsem dobro poznani Pohod od kleti do kleti

Turistično društvo Dolina Vas vabi na že tradicionalen Martinov pohod ”od kleti do kleti” po dolinskih in čentibskih goricah. Turistično društvo (TD) Dolina tako vsako leto k sodelovanju povabi lokalne vinogradnike iz Doline, ki jih pohodniki obiščejo med pohodom. Udeleženci z unikatnimi degustacijskimi kozarci pokušajo mlada vina pri vinskih kleteh, medtem ko vinogradniki skupaj z gospodinjami pripravijo domače dobrote, ki jih ponudijo pohodnikom.

Pohod, na katerem se običajno zbere krepko čez 100 ljudi, bo letos na sporedu jutrišnjo soboto, 4.11.2023 od 14.30 ure naprej. Pohodniki boste startali ob 15.00 uri izpred etnografske hiše, ki se nahaja v središču naselja, tik ob tamkajšnjem vaškem domu. Pot bo pohodnike peljala čez griče Doline in Čentibe. Trasa pohoda je primerna za veliko večino občanov.

Odvil se bo tudi priljubljeni Martinov pohod Društva vinogradnikov in sadjarjev Lendava

Zanimiv pohod se bo naslednjo soboto odvil tudi na območju Lendave in Lendavskih Goric. Pripravlja ga Društvo vinogradnikov in sadjarjev Lendava, omenjeni pohod pa vsako leto privabi okrog 200 udeležencev. Gre za pohod s 17-letno tradicijo in je pri nas bil sploh prvi takšne vrste. Start pohoda bo v soboto, 11.11.2023 ob 10.00 uri dopoldan izpred Term Lendava. “Dobre volje in dobre kapljice ne bo manjkalo, poskrbeli bomo tudi, da ne boste lačni. Skupaj bomo opravili tradicionalni krst mošta, katerega bomo spremenili v vino, nato pa nadaljujemo z zabavnim delom ob živi glasbi,” so zapisali. Cilj pohoda je pri vinogradništvu Smej v Lendavskih Goricah.

Martinovanje v Lendavi in pri stolpu Vinarium: Petek 10.11.2023 in sobota 11.11.2023

Dan pred Martinovo soboto se bo na razglednem stolpu Vinarium odvil Vinski večer z razgledom. Med 18.00 in 22.00 uro se bo v kupoli stolpa odvila degustacija vin s sommelierjem, deležni boste večernega razgleda, ambientalne glasbe ter Martinove kulinarike. Naslednji dan, torej v soboto 11.11.2023 se bo Martinovanje, kot osrednji dogodek, odvilo tudi v Lendavi. Od 11.00 ure naprej boste lahko obiskali Martinov sejem, brezplačno pa se boste lahko zapeljali izpred Term Lendava čez mesto do stolpa Vinarium, ali obratno. Ob 15.00 uri bo na sporedu krst mošta ob pozdravu lendavske vinske kraljice, od 16.00 ure pa sledi zabava z glasbeno skupino Blue Planet.

Tega dne se bo odvijalo tudi spremljevalno dogajanje pri stolpu Vinarium. Od 10.00 ure naprej bo na sporedu kulinarična ponudba, med 13.00 in 17.00 ure bo moč zaplesati ob živi glasbi, med 18.00 in 22.00 uro pa bo vnovič moč degustirati vinsko kapljico s sommelierjem ob večernem razgledu.

Martinovanje v Lendavi se bo zaključilo v nedeljo, 12.11.2023

Martinovanje v Lendavi se bo zaključilo v nedeljo, 12.11.2023. Ob 10.00 uri se boste kolesarjenja željni lahko udeležili Martinove kolesarske ture, katero pripravlja Kolesarski-klub Lendava. Start ture bo izpred slaščičarne Vienna s postankom pri stolpu Vinarium, kjer bo na voljo kulinarična ponudba. V primeru slabega vremena nedeljski dogodek odpade.