Ostalo

Danes je Vinkovo, Vincencovo ali Vincekovo. Na današnji dan goduje zavetnik vinogradnikov, začenjajo se prva opravila v vinogradih

22. januarja goduje sveti Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju se na prvo nedeljo po njegovem godu v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Ta običaj izvira že iz 18. stoletja in je znan tudi zunaj Slovenije.
Praznik svetega Vincenca pri nas povečini imenujejo Vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa Vincekovo. To tradicionalno pomeni začetek del v vinogradih. “Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu,” je moč slišati od poznavalcev.

Obrezati trto seveda ni popolnoma preprosto. To je zahtevno opravilo, ki ga ni prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami. Po starem običaju so v vinogradih obešali klobase. Te oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rezatev, tudi če je trajala tri dni, so pa potem v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico.

V jutru na Vincencovo oz. Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se recimo neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu.

“Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška,” velja rek že od nekdaj. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincencovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev. In ne pozabite: “Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.” Ali: “Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti.” Ker bo danes nekoliko oblačno, velja tudi tale pregovor: “Če na dan svetega Vincenca sonce le toliko pokaže, da bi mogel kdo konja osedljati, bo isto leto dobro vino.”