Ostalo

Čentibčani, Hotižani in Petišovčani, na volišča se boste odpravili 2. aprila

Tri krajevne skupnosti so po lanskih lokalnih volitvah še vedno brez vodstev, kar pa je nedopustno, saj to pomeni motnjo v delovanju krajevnih skupnosti. To so krajevne skupnosti Čentiba, Hotiza ter Petišovci, prebivalci omenjenih naselij pa se bodo na volišča odpravili 2. aprila.
Občinska volilna komisija Lendava je dne 14.2.2023 na podlagi 92. člena Zakona o lokalnih volitvah razpisala naknadne volitve članov svetov krajevnih skupnosti Čentiba, Hotiza in Petišovci, saj v omenjenih krajevnih skupnostih na minulih lokalnih volitvah predstavniki niso bili izvoljeni zaradi nevloženih kandidatur. To seveda niso prve naknadne volitve za omenjene krajevne skupnosti.

Predčasno glasovanje za naknadne volitve v svete krajevnih skupnosti se bo odvilo v sredo, 29. 3. 2023, v bivših prostorih Rdečega križa v Lendavi, Kranjčeva ulica 4. “Volivce, ki se nameravajo udeležiti predčasnega glasovanja, prosimo, da imajo s seboj osebni dokument, ki izkazuje njihovo identiteto ter obvestilo o volišču, na katerem bi imeli pravico glasovati v nedeljo, 2. aprila 2023,” so sporočili iz občinske volilne komisije.

Kandidati:

ČentibaHotizaPetišovci
Zdenko KovačičŠtefan FarkašDejan Rašperger
Valika KasašDarinka TibautSonja Gönc
Rudolf MadarasRoki GyörkösIstván Galambos
Helena HorvatUrška MagdičRenata Horvat
Rudolf TotDominik BažikaJožef Völgyi
Renata TothUrška HorvatMagdolna Galambosné Vöröš
Tomislav VajdaŠtefan SobočanTibor Ribarič

Če je krajevna skupnost brez vodstva oz. zakonitega zastopnika, to pomeni motnjo v pravni subjektiviteti te krajevne skupnosti in v njenem poslovanju, kar ni dopustno, o nadaljnji usodi krajevne skupnosti pa lahko odloči tudi občinski svet. V kolikor volitve niso uspešne, se lahko zgodita dva scenarija in sicer: Ponovitev razpisa za volitve članov v svet krajevne skupnosti, ali pa bolj drastičen scenarij, ukinitev krajevne skupnosti, kar pomeni, da ta krajevna skupnost preneha obstajati in ji preneha pravna subjektiviteta, njene pravice preidejo na občino oziroma na novo krajevno skupnost, ki nastane z združitvijo prejšnjih krajevnih skupnosti.