Ostalo

Bloudkova nagrada in plakete: Plaketa v roke znanemu prekmurskemu novinarju ter učitelju

56. podelitev Bloudkovih priznanj, najvišjih priznanj Republike Slovenije na področju športa, je letos zaradi posebnih okoliščin pandemije covid-19 potekala na prilagojen način. Nagrajenke in nagrajence, prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020, je obeležila današnja slavnostna filmska predstavitev dogodka. Bloudkova plaketa je med drugim šla v roke prekmurskemu novinarju, novinarju Radia Murski val, Tončku Giderju ter Janku Rožmanu, učitelju iz OŠ Bakovci.
Devetčlanski odbor pod vodstvom predsednika Viktorja Grošlja in podpredsednice Mateje Svet je letošnje nagrajenke in nagrajence izbral na podlagi preteklih dosežkov in po načelih enakopravnega priznavanja vrhunskih dosežkov na vseh nivojih športa – od športa otrok in mladine ter šolskega športa, športne rekreacije, športa na lokalni ravni, strokovnega dela v športu in seveda področja vrhunskega športa – tako neinvalidov, kot športnikov invalidov.

Odbor ima častno nalogo podeljevanja najvišjih državnih priznanj Republike Slovenije na področju športa, in sicer za prispevek k razvoju športa, za športni dosežek in za življenjsko delo v športu. Odbor se je odločil, da za leto 2020 podeli 4 Bloudkove nagrade in 12 Bloudkovih plaket.

Prejemnike Bloudkovih priznanj so nagovorili predsednik Republike Slovenije, predsednik Odbora za podeljevanje Bloudkovih priznanj ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec, ki je v svojem nagovoru čestitala nagrajencem in poudarila:

“Zavidanja vrednih športnih uspehov v naši državi je vsako leto veliko. Začenjajo se že na ravni lastnega športnega uspeha, pogosto sploh preboja pri lastni odločitvi, da bomo postali športno aktivni. Končajo pa pri najvišjih vrhunskih športnih dosežkih naših športnic in športnikov na svetovni ravni. Pri tem pa nikoli ne smemo pozabiti predvsem tudi na vse vmesne ravni športnih dejavnosti, ki jih podpirajo in usmerjajo šport na lokalni ravni ter dalje klubski in končno reprezentančni šport. Najboljših rezultatov na najvišji svetovni ravni v športu ne bi bilo brez pomembne predhodne podpore omenjenih. Brez predanega, vztrajnega, potrpežljivega in discipliniranega dela številnih športnih delavcev, trenerskih ekip in strokovnjakov. Brez vseh teh tudi največji talent športnika ne bi zadoščal za končne uspehe.

Spoštovani nagrajenke in nagrajenci, hvala, ker ste. Hvala v imenu Republike Slovenije. Hvala za vse vaše dosežke. Hvala za vaš zgled preteklih in še prav posebej sedanjih dni. Ker prav v tem trenutku predstavljate tudi zgled prihodnjih uspehov v športu naše države. Naše družbe kot celote. Ne pozabimo, da smo predvsem drug z drugim in skupaj lahko le še močnejši, hitrejši in uspešnejši. Ne zgolj v športu, ampak povsod. Vse dobro, srečno, športno in zdravo vam želim!”

Prejemniki Bloudkovih priznanj za leto 2020

Bloudkove nagrade:

 • Polonca SLADIČ – za življenjsko delo v športu;
 • Tadej POGAČAR – za vrhunski mednarodni dosežek;
 • Marjeta KOVAČ – za življenjsko delo v športu in
 • Moška rokometna reprezentanca – za vrhunski mednarodni dosežek. 

Bloudkove PLAKETE:

 • Naveza Stražar Luka in Česen Aleš – za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
 • Artnik Alenka – za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
 • Jerman Miran – za življenjsko delo v športu;
 • Kališnik Primož – za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
 • Rožman Janko – za življenjsko delo v športu;
 • Cisar Alex – za pomemben tekmovalni dosežek v športu;
 • Rotovnik Kozjek Nada – za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
 • Šorn Slavko Avi – za življenjsko delo v športu;
 • Čuš Vlado – za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
 • Gider Tonček (Anton) – za življenjsko delo v športu;
 • Habjan Gregor  – za pomemben prispevek k razvoj slovenskega športa;
 • Planko Lovro – za pomemben tekmovalni dosežek v športu,

Tonček Gider
Predlagatelj:
Športna zveza Murska Sobota

Starosta slovenskega športnega novinarstva je zagotovo Anton Gider oziroma Tonček, kakor ga kličejo njegovi kolegi. Kot dolgoletnega dopisnika za športne strani Večera in Dnevnika ter tudi tiskane medije v času Jugoslavije (Šport Beograd, Večer Skopje …) ga športna javnost najbolj pozna kot televizijskega in radijskega novinarja. Njegov glas je bil slišan v prenosih in poročilih na stotine različnih tekem, najpogosteje v nogometu, na raznih domačih športnih prireditvah in pri poročanju s športnih tekmovanj iz tujine. Da bi bil njegov glas v etru kar najbolj izoblikovan, je svoje tonsko poročanje pilil pri znanih TV novinarjih, kot so Franci Pavšer st., Marjan Lah in Tomaž Terček. Tonček je leta 1994 kot prvi Pomurec v živo za lokalni radio Murski val prenašal tekmi evropskega tekmovanja nogometne Mure. Na Murskem valu zdaj že več kot 30 let ureja in pripravlja športno rubriko pri dnevnih poročilih in ostale tedenske športne vsebine, je pa tudi dolgoletni član Društva športnih novinarjev Slovenije.

Janko Rožman
Predlagatelj: Branko Barič, podpredsednik Partizan Bakovci dtv, Dejan Crnjek, predsednik Športne unije Slovenije, Jožica Lukač, ravnateljica OŠ Bakovci

Janko Rožman je zadolžen za uspešno, pestro in kakovostno šolsko ter rekreativno športno dejavnost v pomurskem in tudi širšem, mednarodnem prostoru. V svojem 60-letnem delu je pustil sledi v ogromno športnih zvrsteh: kot učitelj telesne vzgoje na več osnovnih šolah, izvedel je prvo šolsko prvenstvo v hokeju na  travi, prvo v Sloveniji, bil je organizator pokala OŠ v rokometu, nogometu in teku na Goričkem, med poletnimi počitnicami je izvajal tečaje smučanja na travnikih, organiziral šole v naravi, izvajal ligaška tekmovanja med razredi v igrah, atletiki in gimnastiki, bil je pobudnik novogradnje igrišč za odbojko, košarko, rokomet, igralec NK in trener ŽRK Grad, mentor v društvu invalidov na vadbah in tudi trener pomurskih paraplegikov na vadbah. Opravljal je pomembne funkcije v številnih strokovnih organizacijah, organiziral vaške kmečke igre in štafete, tek mladosti … Janko je aktiven še danes, saj vodi vadbo za upokojence.

Na fotografiji: Tonček Gider