Ostalo

V zahodnem delu Slovenije se otroci in učitelji vračajo v šole, od polnoči se lahko prehajajo občinske meje

Danes je pomemben dan tako za šolarje in učitelje kakor tudi za vse ostale državljane. V zahodnem delu države se otroci in učitelji lahko vrnejo v šole, vzhodni del pa je na počitnicah. Danes od polnoči je dovoljeno tudi prehajanje občinskih meja. Manj zadovoljni pa so taksisti – pogoj za opravljanje dela je namreč po novem, ne več kot tri dni star negativen izvid testa.
Danes se v šole vračajo vsi osnovnošolci oz. približno 107 tisoč učencev zahodne polovice države, ki še nimajo zimskih počitnic. V šolah bodo znova tudi dijaki zaključnih letnikov, na fakultetah pa bodo dovoljeni izpiti in seminarji z največ desetimi ljudmi. Pouk bo potekal v mehurčkih, torej v matičnih učilnicah, kar pomeni, da učenci učilnic ne bodo menjevali, v njih bodo imeli malico, kosilo pa morajo šole organizirati tako, da bo med učenci čim manj mešanja.

Povsem razumljivo je, da so ravnatelji šol v minulih dneh imeli kar nekaj težav z organizacijo, predvsem pri jutranjem varstvu, podaljšanem bivanju in razširjenem programu. Problematičen je tudi šport, še bolj pa so problematični prevozi, je moč slišati s strani ravnateljev. V primeru, da bo šola za učence 4. in 5. razredov oblikovala heterogeno skupino podaljšanega bivanja, bo tam obvezna uporaba zaščitnih mask tako za učence kot za zaposlene, je navedeno v okrožnici, ki jo je ministrstvo poslalo šolam.

Dovoljeno prehajanje občinskih meja, nezadovoljni taksisti

Danes od polnoči je dovoljeno prehajanje občinskih meja, a policijska ura ostaja in se bo ukinila takrat, ko bo naša država prešla v rumeno fazo. S težavami se srečujejo taksisti, saj bodo ti ob opravljanju svojega dela morali skrbeti za testiranje. Pogoj za opravljanje dela je namreč po novem, ne več kot tri dni star negativen izvid testa. Vozniki avtobusov sicer tega ne potrebujejo.