Ostalo

Lendavčanka Pia Novak prejemnica Škerjančeve nagrade, ki roma najboljšim dijakom za študijske dosežke

Odbor za podelitev Škerjančevih nagrad, priznanj in diplom za leto 2020 je v sestavi Jana Kovač Váldes, prof. (predsednica), Polona Češarek, prof. (direktorica Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana), Tatjana Šprangar prof., Peter Šavli prof. in Igor Saje, prof. izbral dobitnike Škerjančeve nagrade za dijake in Škerjančevo nagrado za izredne dosežke na področju glasbene pedagogike. Med šestimi dobitniki Škerjančeve nagrade za dijake je tudi Lendavčanka, Pia Novak.
Škerjančeva nagrada je priznanje Srednje glasbene in baletne šola Ljubljana najboljšim dijakom za študijske dosežke. V spomin na slovenskega skladatelja, dirigenta in pedagoga Lucijana Marijo Škerjanca se tovrstne nagrade podeljujejo od leta 1995. Običajno se ob slovesnosti izvaja tudi skladba tega skladatelja. V sklopu vsakoletnih Škerjančevih nagrad so podeljena tudi Škerjančeva priznanja in Škerjančeve diplome za dosežke slovenskih glasbenih pedagogov.

Prejemniki Škerjančeve nagrade:

  • Nika Ferjan
  • Pia Novak
  • Neja Anderle
  • Vid Šketa
  • Samo Novak
  • Leon Ravnikar
  • Godalni kvartet Ameba

Škerjančevi diplomi za izredne dosežke na področju glasbene pedagogike sta prejela:

  • Nataša Paklar, prof.
  • Matevž Smerkol, prof.

Pia Novak

“Tako kot si štejem v čast lansko županovo priznanje Občine Lendava, mi prav tako tudi Škerjančeva nagrada ogromno pomeni, saj je zame to dodatna potrditev za ves moj trud in trdo delo. In to je komisija za izbor Škerjančevih nagrad tudi opazila in me tako izbrala med letošnje prejemnike. Ko se ozrem nazaj, na zadnjih 5 let, se šele zavem, koliko nastopov in tekmovanj je dejansko že za menoj. Vendar moram povedati, da vse to počnem resnično z največjo predanostjo in z veseljem, sploh ker me ob vsem tem vodi in usmerja prof. petja Tatjana Vasle. Ob podpori staršev pa je to še toliko lažje. Žal pa je pandemija naredila svoje in je predvidena slovesna podelitev za 3. februar 2021 v Slovenski filharmoniji prestavljena na pomladanski čas. Upam, da bodo takrat razmere dovoljevale prireditve in bodo organizatorji le-to uspešno izvedli. Kajti “on-line” podelitev zagotovo ni to, kar si umetniki želimo. Po letu dni zatišja in zaprtja kulturnih prireditev, si sedaj že vsi resnično želimo živega stika, nastopov in koncertov,” je za naš spletni portal dejala Pia.

Sogovornica študij namerava nadaljevati na Akademiji za glasbo. “Jeseni vstopam v zadnji, 4. letnik in začele se bodo priprave na maturo ter seveda na sprejemne izpite doma in v tujini. Upam, da bom lahko sprejemne izpite opravljala v živo.” Kot je dejala mlada Lendavčanka, je njena največja želja postati uspešna operna pevka prepoznavna tako doma kot v tujini. “Zavedam se, da je do tja še trnova pot, polna odrekanj in trdega dela. A kot sem že omenila, mi peti in biti na odru pomeni vse.” Pia ima načrtov kar nekaj. “Trenutno se intenzivno pripravljam na mednarodna tekmovanja. Med poletnimi počitnicami bi se rada udeležila tudi pevskih seminarjev in tako še nadgradila svoje znanje in spoznavala nove ljudi,” je zaključila.