Ostalo

ARSO prižgal rdečo luč: Za t.i. fracking bo potrebno izvesti presojo vplivov na okolje

Agencija RS za okolje (Arso) je odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Se začetek črpanja pomaknil za več let?
Agencija RS za okolje (ARSO) je odločila, da načrtovanega domnevno ekološko spornega črpanja plina na petišovskem polju s t.i. metodo “fracking,” ne bo mogoče zagnati brez presoje vpliva na okolje, poroča Siol. Sam postopek bi lahko za več let zavlekel začetek črpanja plina, kar pa Britancem ne bo najbolj po godu, saj imajo koncesijo za črpanje plina do leta 2022. Če presoja vplivov na okolje do takrat ne bo končana, torej tudi plina ne bo.

“Pozdravljam današnjo odločitev Agencije RS za okolje o postopku hidravlične stimulacije v Lendavi. Zagotovo moramo izvesti temeljito presojo vplivov tovrstne tehnologije na naše okolje. Večkrat sem že poudaril, da sam osebno menim, da taka tehnologija nima mesta v Sloveniji. Čas je, da se to vprašanje uredi v slovenski zakonodaji,” je za Siol.net povedal okoljski minister v odstopu Jure Leben.

ARSO je v odločbi, objavljeni na svoji spletni strani zapisal, “da gre v okviru nameravanega posega za spremembo posega v okolje in sicer za spremembo v načinu obratovanja naprave, ki bi lahko imela pomembne škodljive vplive na okolje, zato je treba izvesti predhodni postopek. Pri nameravanem posegu se bo drenažni radij povečal, izveden pa bo tudi na drugih globinah kot prej.”

Gorazd Marinček: “Družba Ascent Resources se je ujela v lastno past neverjetnih in bajnih obljub naivnim vlagateljem pred desetletjem

“Naša pozornost je predvsem usmerjena v varovanje našega naravnega okolja, kar na konkretnem območju vrednotimo kot večjo družbeno korist v primerjavi z vprašljivimi družbenimi koristmi fosilnega energenta in kapitalskimi dobički.

Družba Ascent Resources se je ujela v lastno past neverjetnih in bajnih obljub naivnim vlagateljem pred desetletjem, za kar je v celoti odgovorno poslovodstvo družbe in njihovi nadzorniki. Družbeno vrednotenje koristi fosilnih goriv in okoljsko tveganih tehnologij je danes odločilno drugačno kot nekoč. Zato pozdravljamo edino možno pravilno odločitev ARSO. V postopke se bomo vključevali skladno z zakonitimi pravicami tako kot doslej,” je zapisal Gorazd Marinček iz združenja ROVO.