Ostalo

Akcija Dan za spremembe: Pridružile so se ji ključne organizacije na področju socialnega varstva v Pomurju

Ob nacionalnem Dnevu za spremembe, ki bo pod okriljem Slovenske filantropije potekal v soboto, 15. aprila 2023, se bo tudi v Pomurju izvedla posebna prostovoljska akcija. Mozaik – društvo za socialno vključenost kot pobudnik in ključni povezovalni člen v želji spodbujanja prostovoljstva povezuje 10 organizacij in več posameznikov. Prostovoljci bodo obiskali skupno več kot 100 ranljivih, predvsem starejših in z majhno spremembo soustvarjali dobro v lokalni skupnosti. Akciji so se pridružile tudi ključne organizacije na področju socialnega varstva v Pomurju.
Ob slovenskem letu duševnega zdravja bo že 14. prostovoljska akcija ob Dnevu za spremembe povezala prostovoljske organizacije, ki stremijo k ustvarjanju boljšega družbenega okolja, k socialni vključenosti in s prostovoljstvom krepijo duševno zdravje vseh.

Mozaik kot pobudnik povezovalne prostovoljske akcije v Pomurju

Mozaik – društvo za socialno vključenost je z namenom soustvarjati bolj vključujočo skupnost kot pobudnik skupne akcije v Pomurju povezal kar 10 organizacij in več prostovoljcev, ki bodo v petek in soboto na domu obiskali ranljive ter jim z majhno pozornostjo prenesli sporočilo akcije. V prostovoljski akciji bodo sodelovale organizacije: Mozaik – Pomoč na vratih, Za boljši jutri z demenco in Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota z bivalno enoto Lemerje, Socialna kmetija Korenika, vse enote Centra za socialno delo Pomurje, Medgeneracijsko središče Mensana Murska Sobota, Večgeneracijski center Štorklja Šalovci, program Starejši za starejše, Društvo upokojencev Lendava, Dom starejših občanov Rakičan, Turistično društvo Babinci, Društvo žena Neradnovci in posamezniki.

Prostovoljstvo kot pomemben akter ustvarjanja bolj vključujoče skupnosti

Vsak človek si želi čutiti dobro in doživeti spremembo na bolje. Takrat se njegov svet obarva z lepimi barvami in iz malega zraste veliko: mnogo je imeti že enega prijatelja ali zaslišati prijaznost iskrene besede. Včasih je to dovolj, da nepremostljive težave postanejo premostljive in žalost zamenja veselje. S tem poslanstvom bodo prostovoljci potrkali na vrata ranljivih, jim s posebno mislijo, dobro besedo in obrokom “spremenili” dan.

Lili Miloševič, predsednica društva Mozaik – društva za socialno vključenost: “V društvu Mozaik že 20 let  soustvarjamo podobe sveta, se lotevamo projektov in izvajamo programe za dobro ljudi in narave. Včasih je za eno samo pomembno spremembo na bolje potreben velik trud, dosti časa in sodelovanje mnogih, zato spodbujamo partnersko povezovanje in skupno delovanje. Veseli smo, da naš trud rojeva sadove, kar spoznavamo tudi ob naši letošnji 20-letnici, v okviru katere pripravljamo kar nekaj zanimivih dogodkov. V okviru teh boste lahko izvedeli več o našem delovanju, z nami proslavili dosedanje delo in vstopili v novo ustvarjalno obdobje, ki ga simbolizira tudi novi logotip. Ta predstavlja barve družbenih skupin, potrebnih podpore pri vključevanju v družbo in je prvi v nizu sprememb, s katerimi želimo doseči večjo prepoznavnost, dostopnost in odprtost v svet. Prva akcija ob naši 20-letnici je spodbuda za povezovanje na Dan za spremembe. S programi društva, socialnimi podjetji, partnerskimi organizacijami, lokalnimi skupnostmi, dobromislečimi posamezniki in dobrodelnimi prostovoljci bomo sklenili krog dobrega, ki ga sestavlja dajanje in prejemanje. Postanite del kroga tudi vi, skupaj za(čutimo) in bodimo dobro!”

Prostovoljska akcija v okviru Dneva za spremembe bo potekala v petek, 14. in v soboto 15. aprila 2023 na območju celotnega Pomurja.