Ostalo

48. odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija: Odlične ocene vinarjema iz območja Lendave

Na pomurskem sejmu v Gornji Radgoni se je pod okriljem jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra pred dnevi odvilo odprto državno ocenjevanje Vino Slovenija Gornja Radgona. 25 ocenjevalcev, med njimi so tudi tujci, je ocenilo 627 vzorcev 172 vinarjev iz štirih držav.
48. Odprto državno ocenjevanje vin – Vino Slovenija Gornja Radgona in 12. Odprto državno ocenjevanje vin Vino Slovenija Gornja Radgona BIO sta potekala pod okriljem jubilejnega 60. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v prostorih Pomurskega sejma v Gornji Radgoni. Na obeh prestižnih vinskih tekmovanjih je sodelovalo 167 vinarjev s 626 vzorci iz 5-ih držav (Slovenija, Avstrija, Hrvaška, Makedonija in Nemčija). Osrednje ocenjevanje Vino Slovenija je pritegnilo 155 pridelovalcev s 599 vzorci, na ocenjevanju BIO vin pa je sodelovalo 12 pridelovalcev s 27 vzorci.

Ocenjevanje je potekalo v štirih komisijah, ki so jim predsedovali Boštjan Zidar, dr. Mojmir Wondra, mag. Janez Valdhuber in Iztok Klenar. Ob njih so ocenjevali enologi, ki se kot predsedniki komisij tudi sami ponašajo z dolgoletnimi in mednarodnimi izkušnjami. Vina, ki so jih preizkušali enologi, so bila razvrščena v bela mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, rose mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, rdeča mirna vina, biser vina in penine nearomatičnih sort, v mirna vina, biser vina in penine aromatičnih sort, vina “pod mreno” ter likerska vina.

Vinogradništvo Smej, vina Kelenc ter viogradništvo Krampač

“Vino Slovenija je mednarodno priznano in hkrati najpomembnejše ocenjevanje vin v Sloveniji. Komisija, v kateri ocenjujejo priznani, certificirani enologi z bogatimi mednarodnimi izkušnjami, je potrdila vrhunsko kakovost našega vina Laški rizling – jagodni izbor. Postali smo ponosni dobitniki velike zlate medalje,” so sporočili iz vinogradništva Smej iz Hotize, ki sicer vinograde obdelujejo v Lendavskih Goricah, kjer imajo tudi vinsko klet. Odličnih ocen pa so se razveselili tudi pri vinski kleti Kelenc iz Lendavskih Goric: “Ponosno sporočamo, da smo prejeli dve zlati medalji in sicer za Dišeči traminec iz linije Sensum, ki je najvišje ocenjeno vino iz Prekmurskega okoliša za normalne trgatve, ter Barrique cuveé Light wood iz linije Nobis Q. Prejeli smo tudi kar pet srebrnih medalj za vina Chardonnay, Sivi pinot, Beli pinot, Rumeni muškat in Modra frankinja.” Je pa odlične ocene prav tako prejelo vinogradništvo Krampač iz Gornje Bistrice. Omenjeni obdelujejo vinograde na območju Lendave, prejeli pa so zlato medaljo za Laški rizling 2021 ter Zeleni silvanec 2021 in srebrno medaljo za Sauvignon 2021 ter Šipon 2021.

“Ob uspešnem zaključku 48. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona, ki je najpomembnejše in največje mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji, bi rad čestital vsem vinarjem, ki so svoja vina poslali na ocenjevanje. Čestitke gredo tudi organizatorju, ki je tudi letos organiziral to tradicionalno ocenjevanje in uspel zbrati res veliko število vzorcev. In ravno to je dokaz, da vinogradniki in vinarji to ocenjevanje cenijo in mu tudi čedalje bolj zaupajo. Vse večjo veljavo pa ima to ocenjevanje tudi izven slovenskih meja saj smo letos ocenjevali vina kar iz 5-ih držav. Verjamem, da bodo vsi prejemniki nagrad, le te čim bolje izkoristili za promocijo svojih vin in jih tako tudi čim bolje prodali,” je dejal predsednik ocenjevalnih komisij Vino Slovenija Gornja Radgona, Boštjan Zidar.