Sveže

Dušan Utroša po vrnitvi drugega pomurskega kontingenta iz Krasa: “Po vsem občutim ponos, mir in olajšanje. Hvala vam.”

Včeraj zjutraj se je varno vrnilo domov okoli 400 gasilcev, ki so se minulo soboto zgodaj zjutraj odpravili na pomoč na Kras, kjer je že pred dnevi izbruhnil največji požar v slovenski zgodovini. Ta se, kot kaže vendarle umirja, na pomoč pa je tokrat odhitel drugi kontingent Pomurske gasilske regije, ki je, kot je dejal regijski poveljnik Dušan Utroša, izpolnil svojo nalogo.
Požar na Krasu je pod nadzorom. Čez celoten včerajšnji dan je potekalo gašenje manjših žarišč, večjega širjenja požara ni bilo. Ponoči je območje požara spremljalo približno 700 gasilcev. Enote na tleh so izvajale predvsem čiščenje in zalivanje robov požarišč, dejavnejše pa je bilo gašenja iz zraka. Sodelovale so zračne enote iz Slovenije, Srbije, Madžarske, Italije, Slovaške in Avstrije. Popoldan sta prelet izvedli tudi letali spartan iz Romunije. Zračne enote so tako izvedle več kot 150 ur naletov, so sporočili iz štaba civilne zaščite za severno Primorsko.

Pomurski kontingent izpolnil svojo nalogo minuli vikend

“Po današnji vrnitvi zadnjih gasilcev iz Krasa je tudi drugi kontingent Pomurske gasilske regije izpolnil svojo nalogo. Ni bilo enostavno, v enem primeru kritično, ampak se je tokrat izšlo… Kot vaš poveljnik po vsem občutim ponos, mir in olajšanje. Hvala vam. Z izjemno vodstveno ekipo in več sto predanimi gasilci ter vozili smo izpolnjevali svojo prostovoljno gasilsko poslanstvo na drugi strani države. Ne z besedami, ampak dejanji. Nismo junaki, le svoj delo delamo skupaj z ostalimi slovenskimi gasilci, Slovensko vojsko, Slovensko policijo, Civilno zaščito, NMP, gozdarji, tujci… In svoje delo bomo nadaljevali tudi takrat, ko bodo kamere ugasnile. Prepričan sem, da se boste ob aktiviranju ponovno odzvali klicu na pomoč. Še naprej ostanimo zvesti ljudem in domovini …,” je dejal regijski poveljnik Dušan Utroša.

FOTO: Dr. Mihael Kasaš, Patrik Sabo, gasilci PGR, foto Gjurica in Niko Časar