Ostalo

4. Tek po stopnicah na radgonski grad

V Gornji Radgoni je potekala tradicionalna prireditev Dan odprtih kleti Radgonskih goric. Prireditev se je začela s športnim podvigom – četrtim tekom po stopnicah na radgonski grad.
Tek, ki poteka pod pokroviteljstvom Radenske, je letos privabil rekordno število tekačev. 287 stopnic, na 43 metrov nadmorske višine, je premagovalo 54 tekačev in tekačic, natančneje 12 žensk in 42 moških. Med dekleti je vrh najhitreje osvojila Mencigar Maja (1:01:03.0), takoj za njo Hozjan Vesna (1:01:11.3), na tretjem mestu s časom 0:01:23.1 je bila Osojnik Lara. Med moško konkurenco je bil najhitrejši Avstrijec Hermann Andreas s časom 0:00:51.3, za njim na drugem mestu Klemenčič Zdenko (0:00:52.1) ter Kavaš Žan na tretjem mestu s časom 0:00:55.1. Najboljši trije so prejeli praktične nagrade in pokal, nagrado pa si je prislužil tudi najstarejši tekač Zdenko Mauko.

In zakaj tek po stopnicah?

Tek po stopnicah je lahko zabavna preizkušnja in hkrati odlična dopolnitev tekaških treningov. Znano je, da tek pospeši prekrvavitev našega telesa, kar ima izjemno blagodejen učinek na naše počutje in zdravje. Če tečemo po stopnicah pa naša vadba dobi novo dimenzijo, saj je veliko intenzivnejša. Z njo razvijamo moč, eksplozivnost, hkrati pa tudi oblikujemo mišice nog in zadnjice. Zato je naš predlog, da se namesto z dvigalom raje odpravite peš in se tako pripravite na najbolj nor tekaški vzpon, ki bo zagotovo tudi drugo leto!