Protitočna obramba: Letalo nad Prekmurjem in Štajersko letos vzletelo že devetkrat!

Letošnje leto je letalo, ki s srebrovim jodidom posipava točonosne oblake, vzletelo že devetkrat. Letošnji protitočni letalski obrambi se je pridružilo rekordno število občin, 60, med katerimi je tudi Občina Lendava, ki je v svojem proračunu za ta namen rezervirala 3.500 evrov. Protitočna obramba je zaenkrat uspešna.
Že devetkrat je letošnje leto vzletelo letalo iz Maribora nad Prekmurje in Štajersko, ki s srebrovim jodidom posipa točonosne oblake. Protitočni obrambi se je letošnje leto pridružilo rekordno število občin, 60, kar je največ v zgodovini protitočne letalske obrambe. To v praksi pomeni, da se je protitočni letalski obrambi pridružila petina slovenskih občin, to pa pomeni tudi, da je takšno območje največje branjeno območje na svetu.  Preostali letalski centri v Evropi, ki imajo enako nalogo, bdijo nad slabimi 3.000 kvadratnimi kilometri, z mnogo boljšo opremo in večjimi proračuni, no, v letalskem centru Maribor imajo nalogo obvarovati še za 1.000 kvadratnih kilometrov več, kot preostali kolegi drugod po Evropi.

Za omenjeni projekt je letos namenjenih 260.000 evrov. Denar zagotavlja kmetijsko ministrstvo ter Občine, ki so k projektu pristopile. Izvajalec takšne obrambe denar seveda dobi na koncu sezone, ko napiše poročilo, a mora ta pilote in reagense plačati takoj. Ker nekatere občina stisko izvajalca razumejo, plačajo prej. Seveda pa je težava tudi na strani Mariborskega letališča, saj izvajalci ne vedo, kaj se bo z njim zgodilo. Ti namreč uporabljajo isto infrastrukturo, skrbi torej jih, kaj se bo zgodilo po petnajstem juliju. Protitočna letalska obramba sicer, kot pravijo, ne bo ogrožena, a bodo znova težava stroški, saj naj bi menda bile potrebne določene selitve.