Ostalo

FOTO: Člani planinskega društva Lendava so obiskali Rezijo, se odpravili na Trnovo in se odpravili na pohod na Golake

Planinci PD Lendava so se pred dnevi ponovno srečali s prijatelji iz Nove Gorice. Društvo Svetilnik je organiziralo obisk v Reziji, v sosednji Italiji in srečanje na Trnovem. Sledilo je tudi srečanje župana Mestne občine Nova Gorica, dr. Klemna Miklaviča in podžupana Občine Lendava, dr. Mihaela Kasaša.
Rezijo, kjer je še sedem slovenskih vasi v izjemno lepi gorski naravi, so Lendavčanom predstavili predstavniki Kulturnega društva Rozajanski dum v pesmi, plesu in pravljici. Obiskali so muzej pravljic in cerkev v Ravenci ter muzej brusačev v Solbici. Njihov jezik, ki je star že 700 let, običaje, pravljice, pripovedke in ljudske pesmi mladi še “gor držijo.” Prav neverjetno kolikšno voljo in močan značaj imajo Rezijani, da vztrajajo pri svojih koreninah kljub geografski legi doline.

V Trnovem so lendavske člane planinskega društva gostile članice Društva deklet in žena Trnovo z doma pripravljenimi dobrotami, krajevna skupnost Trnovo in Društvo furmanov Trnovo s polento in pršutom. Društvo Svetilnik je organiziralo srečanje župana Mestne občine Nova Gorica, dr. Klemna Miklaviča in podžupana Občine Lendava, dr. Mihaela Kasaša. V svojih nagovorih sta poudarila nekatere skupne točke obeh občin: Obe se potegujeta za kulturno prestolnico, sta obmejni občini, imata podobno kulturo, zgodovino, v obeh prebivajo Primorci in potomci Primorcev. Glede na to, da obe društvi dobro sodelujeta med seboj, bi bilo dobro stkati tudi stike na občinski ravni. “Vse prisotne sem v mojem nagovoru povabil na Miškov pohod, ki bo v začetku oktobra, prav tako tudi na bogračfest,” je dejal Štefan Kozak, predsednik PD Lendava.

“Na dopoldanskem pohodu smo uživali v razgledu na Vipavsko dolino skozi kamnito okno Skozno in spoznali značilnosti Trnovske planote, zgodovino prve in druge svetovne vojne ter spominska obeležja, predstavili so nam zgodovino cerkve in življenje prebivalcev tega kraja v slikoviti interpretaciji domačinov. Tu prevladujejo gozdovi in v bližini je tudi ledenica, ki je furmanom omogočala zaposlitev s tovorjenjem lesa in ledu do pristanišča. Naše druženje smo zaključili s pohodom na Golake.

In kaj naj zapišem za konec? Vseh teh lepih krajev, čudovitih doživetij in iskrenih prijateljskih vezi ne bi doživeli brez gonilne sile Majde Smrekar s sodelavci ter člani PD Lendava, predvsem Lászlá Ligetija in Stanka Žaliga, ki že od leta 2002 tkejo primorsko prekmurske vezi,” je še dejal Kozak.