Ostalo

Znova nadzor nad avtobusi in tovornjaki

Slovenska policija je včeraj pričela z evropsko usklajenim poostrenim nadzorom nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor bo pod skupnim imenom Truck & Bus potekal v večini evropskih držav hkrati.

V tem času bodo policisti po vsej Sloveniji tako pri rednem delu kot s poostrenimi nadzori preverjali spoštovanje prometnih pravil pri voznikih tovornih vozil in avtobusov, predvsem predpisov glede trajanja vožnje ter obveznih počitkov in odmorov voznikov. Preverjali bodo tudi morebitne manipulacije z zapisovalnimi napravami – tahografi in tehnično brezhibnost vozil. Pozornost bo namenjena še pravilnemu nalaganju in pritrditvi tovora ter preobremenjenosti vozil.

Namen akcije, ki jo predvideva obdobni načrt Javne agencije RS za varnost prometa, koordinira pa Evropska mreža prometnih policij (TISPOL), je spodbuditi voznike k doslednejšemu spoštovanju prometnih predpisov, s čimer lahko neposredno izboljšajo varnost vseh prometnih udeležencev. V prvem delu akcije, ki je potekal od 25. do 31. julija, smo policisti ustavili in preverili 1.844 tovornih vozil in 170 avtobusov. Pri tovornih vozilih smo odkrili 247 kršitev, pri avtobusih pa so bile kršitve odkrite v 19 primerih. Največ kršitev je bilo povezanih z neuporabo varnostnega pasu, prekoračitvami hitrosti ter neupoštevanjem obveznih počitkov in odmorov.