Ostalo

Že skorajda mesec dni lahko svoje električno vozilo napolnite tudi ob stolpu Vinarium

Občina Lendava je že lansko poletje najavila nekaj bodočih novosti pri razglednem stolpu Vinarium, med katerimi je bila tudi ideja o polnilnici za električne avtomobile. Že pred časom je občina objavila namero o sklenitvi neposredne pogodbe o oddaji nepremičnine v najem za potrebe postavitve polnilnice električnih avtomobilov, polnilnica pa stoji že dobre tri tedne.
Od 17. junija dalje se pri stolpu Vinarium lahko uporablja polnilnica za električne avtomobile. Na javni poziv Občine Lendava sta se takrat prijavili dve podjetji, ustreznejša pa je bila ponudba podjetja Energija plus d.o.o. iz Maribora. Občina Lendava je tako za potrebe postavitve polnilnice v najem za 100 evrov na mesec + DDV oddala en kvadratni meter zemljišča (parkirišča), ponudnik pa je za vse ostalo bil primoran poskrbeti sam (priključek na elektriko, postavitev polnilnice, …).

Kot so takrat zapisali na Občini Lendava, je predmet razpisa bila površina na lokaciji ob stolpu Vinarium v izmeri enega kvadratnega metra, za potrebe postavitve in obratovanja prostostoječe počasne AC polnilnice električnih avtomobilov, moči 22 kilovatov. Občina je želela s postavitvijo navedene polnilnice na področju trajnostne mobilnosti “vzpostaviti potrebno infrastrukturo tudi na gričevnatem turističnem območju pri Stolpu Vinarium ter tako izboljšati kakovost življenja svojih občanov in obiskovalcev, turistov,” so še takrat zapisali.

Podjetje Energija plus d.o.o., ki je že sicer distrubiter električne energije, ima tako pravico prodaje električne energije in dolžnost vzdrževanja polnilnice. Pred polnjenjem je potrebno na pametni telefon naložiti aplikacijo Mega Mobility (MegaTel). Cena polnjenja je okrog 0,25 EUR za porabljeno 1 kWh + 0,50 EUR za začetek polnjenja.