Ostalo

Zdravstvena postaja Razkrižje ima novega stalnega zdravnika

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Ana Medved je minuli teden obiskala Zdravstveno postajo Razkrižje, kjer je pričel opravljati delo nov stalni zdravnik v ambulanti.

“Ta ambulanta je pomembna za prebivalce občine Razkrižje. Primarna zdravstvena dejavnost omogoča večjo kakovost, enakost in zadovoljstvo z zdravstvenim varstvom. V središču vsake zdravstvene obravnave je in mora biti pacient.

Ministrstvo za zdravje si prizadeva, da bi pri širitve mreže na primarni ravni sledili potrebam ljudi. Da bi vsi imeli optimalno dostopnost do zdravstvene oskrbe. In tudi tukaj smo sledili temu vodilu. Zato smo v februarju 2017 dali soglasje za opravljanje zdravstvene dejavnosti družinske medicine.

Verjamem, da bo Davorin Kolarić v Razkrižju opravljal svoje poslanstvo s srcem. Prebivalci občine Razkrižje so pridobili stalnega zdravnika, ki jim bo zagotavljal kvalitetno in vsem dostopno zdravstveno varstvo. Občini Razkrižje iskreno čestitam, zdravniku Kolariću pa želim uspešen začetek,” je povedala državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Ana Medved.

Zdravstvena postaja Razkrižje sicer spada pod okrilje ZD Ljutomer.

Zdravstvena postaja brez zdravnika dve leti

Minili sta že skoraj dve leti, odkar je Zdravstvena postaja na Razkrižju ostala brez zdravnika, ko je v maju 2015 po hudi bolezni umrla zdravnica koncesionarka Božica Ceković Budinski, ki je v razkriški zdravstveni postaji delala od 1. oktobra 2005. Za ljudi iz Občine Razkrižje in tudi širše okolice, je bila to velika in žalostna izguba.

Od 12. maja 2015 dalje, so v Občini Razkrižje potekala silna prizadevanja, da bi za nadomestitev zdravnice pridobili potrebna soglasja. Dvakrat tedensko so za nekaj ur, v tem času prihajali različni zdravniki iz Zdravstvenega doma Ljutomer ter kolikor je bilo v njihovi moči, blažili nastalo situacijo.

Skoraj dveletna prizadevanja za pridobitev zdravnika, so bila v marcu 2017 zaključena. Pridobljena so bila vsa potrebna soglasja in izdana upravna odločba o podelitvi koncesije, sklenjene pogodbe in vse kar je bilo potrebno.

13. februarja je bil iz Ministrstva za zdravje na Občino Razkrižje, poslan težko pričakovan sklep, da Ministrstvo za zdravje soglaša s podelitvijo koncesije Davorinu Kolariću, dr. med., specialistu družinske medicine, za opravljanje zdravstvene dejavnosti družinske medicine v Občini Razkrižje. Podpisala ga je ministrica za zdravje gospa Milojka Kolar Celarc. Slavnostnega dogodka ob pričetku delovanja zdravnika, se je želela tudi sama udeležiti. Žal pa je iz opravičljivih razlogov bila zadržana.

Tamkajšnji župan izrazil zadovoljstvo

Župan Občine Razkrižje, Stanko Ivanušič je izrazil zadovoljstvo ob tem, da smo v Razkrižju dobili dobrega zdravnika. Kaj pomeni ponovno pridobiti zdravnika v obmejne kraje, ki so na obrobju Slovenije, vedo samo ljudje, ki so na svojega zdravnika čakali skoraj dve polni leti. Novemu zdravniku, Davorinu Kolariću je izročil spominsko sliko, posneto 1.10.2015, ob pričetku delovanja zdravnice koncesionarke Božice Ceković Budinski v ambulanti Zdravstvene postaje Razkrižje ter mu simbolično predal svojo osebno zdravstveno kartoteko in ga izbral kot osebnega zdravnika.