Ostalo

Zavod za kulturo madžarske narodnosti: Mihaelu Šoošu novi mandat

Na Glavni ulici 36, kjer domuje Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava, ali bolj poznan kot center Bánffy, vodstvenih sprememb ne bo. Za novega (starega) direktorja omenjenega zavoda so na minuli redni seji Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti potrdili Mihaela Šooša, ki je bil hkrati edini kandidat.
Zavod za kulturo madžarske narodnosti Lendava, ki domuje na Glavni ulici 36, bo tudi prihajajočih pet let vodil Mihael Šooš, ki je ob enem tudi podžupan Občine Lendava. Šooš tokrat protikandidata ni imel. Tako svet kakor tudi kolektiv Zavoda za kulturo madžarske narodnosti sta Šoošovo prijavo ocenila kot pozitivno, enako pa je na svoji zadnji seji storil svet Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti in Šoošu tako prižgal zeleno luč za nov mandat. Protikandidatov sicer ni bilo za pričakovati, mandat pa traja pet let.

Mihael Šooš je na seji Zavoda za kulturo madžarske narodnosti predstavil svoj program za naslednje obdobje ter izpostavil, da v dejavnostih, ki jih pokriva zavod ter druga društva, primanjkuje strokovnega vodstva. Poudaril je, da je minulo koronsko obdobje pustilo veliko vrzel pri delovanju kulturnih društev, mnogo jih je žal tudi prenehalo z delovanjem, nekaj pa je takih, ki nekako še vztrajajo. Napredek je viden v izobraževalnih ustanovah, kjer potekajo citrarski in plesni krožki, pomladitev pa bi nujno bila potrebna pri dramski dejavnosti. Rokodelsko dejavnost do dobra “rešuje” hiša rokodelstev v Dobrovniku je še pojasnil Šooš, ki se ob tem strinja, da je dobra tudi založniška dejavnost narodnostne manjšine. Ta se je ob koncu dotaknil še centra Bánffy, ki dobiva novo dvorano in programe.

Mihael Šooš sicer velja za uspešnega direktorja omenjenega zavoda, kateri je pod njegovim vodstvom od sprememb leta 2018 zadihal z novimi pljuči.