Sveže

Zavod reševalni pas vnovič opozoril na pomursko “avtocesto”

Včeraj ob 9.10 uri uri so bili policisti obveščeni, da se je na pomurski avtocesti, malo naprej od Vučje vasi v smeri Maribora prevrnilo tovorno vozilo tujih registrskih oznak, ki je prebilo tudi zaščitno ograjo. Voznik tovornega vozila, 52-letni Ukrajinski državljan je na kraju podlegel poškodbam, a kljub ustvarjenemu reševalnemu pasu so intervencijske službe obstale na pomurski avtocesti.
Na pomurski avtocesti je včerajšnji dopoldan v prometni nesreči umrl voznik tovornjaka, sicer tuji državljan. Zavod Reševalni pas je v popoldanskem času opozoril na nove težave, ki so nastale po prometni nesreči. Vozniki so sicer ustvarili reševalni pas, a so kljub temu reševalna vozila obstala. Zakaj? Pomurska avtocesta je, kljub temu, da so se vozniki osebnih ter tovornih vozil trudili zapeljati čim bolj na levi oz. desni rob cestišča, še vedno bila preozka.

“Pretresljivo je videti intervencijske službe, ko obstanejo v zastoju. Takole je danes obstal konvoj, ki je hitel proti trčenju na pomurski ‘avtocesti.’ Ta si tega naziva ne zasluži,” so ostro zapisali na družbenem omrežju X. Kot so v zapisu nadaljevali, so vozniki sicer ustvarili reševalni pas, “a takoj ko je na levem pasu vozilo širše od 2m, vzporedno s tovornim vozilom, reševalne enote obstanejo. Ali je potrebno “avtocesto” razširiti, ali pa nemudoma prepovedati prehitevanje vozil širših od 2m.”

In kaj se pravzaprav zgodi na pomurki? Pomurska avtocesta po večini trase ni opremljena z odstavnimi pasovi oziroma so ti preozki, zato vozila, širša od dveh metrov, ovirajo vožnjo reševalcev in gasilcev. To je lahko ogromna težava, ki dobesedno odloča o življenju ali smrti, saj je v takšnem primeru – na včerajšnji prometni nesreči je namreč bil potreben defibrilator, ključna vsaka sekunda. Ali je voznik umrl za posledicami prometne nesreče, ali pa je bila njegova smrt med vožnjo tista, ki je povzročila prometno nesrečo, bo najbrž znano v prihodnjem tednu dni.