Sveže

Zaključna konferenca projekta “Never Forget”

Mednarodni projekt Never Forget, ki ga je podprla Evropska unija, je projekt, v okviru katerega smo si prizadevali spodbujati spominjanje na žrtve holokavsta in krepiti evropsko državljansko kulturo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic ter razmišlja-nje o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah. Partnerji projekta so bili Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Židovska opčina Čakovec in Občina Lendava.
V Sinagogi Maribor so ob zaključku mednarodnega projekta Never Forget (Nikoli ne pozabimo) odprli dokumentarno-muzejsko razstavo, ki pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja in njihovi tragični usodi. Projekt Never Forget, ki ga je podprla Evropska unija in združuje partnerje Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Občino Lendava in judovsko skupnost v Čakovcu na Hrvaškem, je bil namenjen spodbujanju spominjanja na žrtve holokavsta in krepitvi evropske državljanske kulture, demokracije, spoštovanja človekovih pravic ter razmišljanju o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah.

Izvedene projektne aktivnosti in dosežene cilje sta na konferenci predstavila Boris Hajdinjak, direktor Sinagoge Maribor, in Tanja Šimonka, vodja Oddelka za družbene dejavnosti na Občini Lendava. Med glavnimi skupinami, ki so jih s projektom naslavljali, so bili učitelji in dijaki. V Čakovcu so na primer organizirali ekskurzijo v spominski muzej Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske, ki se nahaja na mestu nekdanjega istoimenskega nemškega nacističnega koncentracijskega taborišča. V Sloveniji so lani gostili idejnega očeta postavljanja Tlakovcev spomina Gunterja Demniga in ob tem postavili takšna spominska obeležja med drugim še v Šalovcih in Lendavi.

Zaključek predstavlja razstava Zgodba o dveh transportih. Medžimurski in prekmurski Judje med holokavstom, ki so jo slovesno odprli v Sinagogi Maribor. Pripoveduje o dolgi zgodovini Judov na območju Prekmurja in Medžimurja, vzponu in razcvetu judovskih skupnosti na tem območju, njihovem prispevku k razvoju mest in krajev v obeh pokrajinah ter žalostni usodi, ki jih je doletela med holokavstom. Na razstavi je poleg fotografij in besedil na panojih postavljena na ogled tudi odeja Erike Fürst, ki je bila kot deklica deportirana v taborišče. V eni od vitrin je beležka Lajosa Blaua, v kateri je zbiral fotografije, ki mu jih je med drugo svetovno vojno pošiljala iz Lendave žena, vse dokler nista bili s hčerko odpeljani v Auschwitz-Birkenau.

V Lendavi so Judi nekoč predstavljali deset odstotkov prebivalstva. Po besedah podžupana Mihaela Šooša so predstavljali pomemben del skupnosti. “Na žalost se je to med drugo svetovno vojno nenadoma prekinilo, zato je pomembno, da ohranjamo spomin nanje,” je povedal. V tej občini so v okviru projekta Never Forget priredili več seminarjev in mednarodno konferenco. Kot pojasnjujejo sodelujoči v projektu, je bila 26. aprila 1944 v Lendavi in Murski Soboti zbrana največja skupina prekmurskih Judov, ki so jih nato odpeljali najprej v Čakovec, od tam pa v Nagykanizso, od koder so jih v vagonih vozili v Birkenau, kjer je bilo zbirno mesto za največje taborišče smrti Auschwitz. Večina je življenjsko pot tam končala.

Vir: STA