Ostalo

FOTO: Balet: Učenki Glasbene šole Lendava z odličnim uspehom

Med 24. in 28. majem se je na odru Gledališke in koncertne dvorane Lendava odvijalo slovensko in mednarodno baletno in koreografsko tekmovanje. Učenki Glasbene šole Lendava Brina Gerebic in Iza Lebar sta odlično nastopili in svojili prvo mesto in zlato plaketo v kategoriji XIII. KOREOGRAFIJA – spodbujanje lastne ustvarjalnosti 10 – 14 let za koreografijo z naslovom Novi začetek in tretje mesto in bronasto plaketo v konkurenci KOREOGRAFIJA – VSE KATEGORIJE.
TUTU 2023 je odprl vrata baletnim plesalkam in plesalcem ter koreografom, ne glede na njihovo nacionalnost. V različnih kategorijah solo, skupina ter koreografija so se pomerile učenke in učenci baletnih šol z osnovnim ali razširjenim programom, dijakinje in dijaki srednjih baletnih šol, študenti višješolskih in visokošolskih baletnih ustanov in profesionalni baletni plesalci ne glede na njihovo starost.

TUTU, je v letu 2023 ohranil kategorijo, ki so jo poimenovali ZLATA, v njej pa se lahko pomerijo profesionalni baletni plesalci od 28 leta starosti dalje. Zlata kategorija je posebnost tekmovanja Tutu Grand prix, saj večina baletnih tekmovanj uveljavljenim in izkušenejšim plesalcem, starim 28 let in več brez zgornje omejitve, tekmovanja ne omogoča. Če se v vseh ostalih Solo in Skupina kategorijah baletnega tekmovanja Tutu Grand prix ocenjujeta primarno tehnična in umetniška izvedba, se v Zlati kategoriji primarno ocenjujeta odrska prezenca in interpretacija. Novost letošnjega Tutu Grand prix tekmovanja je bila kategorija mini, ki omogoča tekmovanje plesalkam in plesalcem v starosti od 8 do 10 let.

Učenki Glasbene šole Lendava Brina Gerebic in Iza Lebar sta odlično nastopili in svojili prvo mesto in zlato plaketo v kategoriji XIII. koreografija – spodbujanje lastne ustvarjalnosti 10 – 14 let za koreografijo z naslovom Novi začetek in tretje mesto in bronasto plaketo v konkurenci Koreografija – vse kategorije. Brina Gerebic je osvojila tudi prvo nagrado v kategoriji I. Bela solo osnovno (11 – 13 let); tretje mesto in bronasto plaketo v konkurenci Solo skupaj; drugo mesto in srebrno plaketo v kategoriji XIII. koreografija – spodbujanje lastne ustvarjalnosti 10 – 14 let za koreografijo z naslovom Nikoli ne obupaj; nagrado žirije za najbolj vsestransko tekmovalko; v konkurenci vseh nastopajočih, pa je Brina osvojila tretje mesto Grand Prix tekmovanja.

FOTO: Tomaž Galič