Ostalo

Začnejo se lahko prva opravila v vinogradih

22. januarja goduje sveti Vincenc, zaščitnik vinogradov in vinogradnikov. In po običaju se na prvo nedeljo po njegovem godu, torej včerajšnjo, v vinogradih začne z rezjo vinske trte. Ta običaj izvira že iz 18. stoletja in je znan tudi zunaj Slovenije.
Praznik svetega Vincenca pri nas povečini imenujejo Vincencovo, v vzhodnem predelu Slovenije in v sosednji Hrvaški pa Vincekovo. To tradicionalno pomeni začetek del v vinogradih. “Vincencovo je nekaka prelomnica, ko je ta prvi del zime mimo in se seveda dan daljša, in to so že prvi pogoji, ko se gre lahko v vinograd. In seveda tudi trta kot taka je zrela, dozorela in je pripravljena za obdelavo, da nekako, kot mi rečemo, spustimo kri vinogradu,” je moč slišati od poznavalcev.

Obrezati trto seveda ni popolnoma preprosto. To je zahtevno opravilo, ki ga ni prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami. Po starem običaju so v vinogradih obešali klobase. Te oznanjajo, da naj bi za celo leto veljalo, da bi bilo dosti mesa in vina. Ko so pa končali rezatev, tudi če je trajala tri dni, so pa potem v vinu te klobase skuhali, tako da so imeli na koncu tudi vinogradniško malico.

V jutru na Vincencovo oz. Vincekovo se uradno začne novi vegetativni ciklus vinske trte. Sokovi začno znova teči po trsu, s čimer mu vlijejo novo življenje. V kontinentalnem delu Hrvaške se recimo neguje stari običaj, da se vinogradniku zaželi srečno novo vinogradniško leto. Ne ozirajoč se na vremenske razmere se vinogradnik v spremstvu prijateljev odpravi v vinograd, kjer se odvija ceremonija odpiranja nove sezone del v vinogradu.

“Nobena kmetijska panoga namreč ni toliko odvisna od vremena ali božje volje kot ravno vinogradniška,” velja rek že od nekdaj. Statistika pravi, da je od desetih trgatev le ena vrhunska. Zavoljo tega so vinogradniki na Vincencovo polni upanja, želja in molitev za nadpovprečno trgatev. In ne pozabite: “Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.” Ali: “Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti.” ali “Če na dan svetega Vincenca sonce le toliko pokaže, da bi mogel kdo konja osedljati, bo isto leto dobro vino.”

Pomembna zimska rez

Na velikih vinogradniških površinah pa morajo začeti z rezjo prej, že novembra ali decembra, da z njo končajo dokler trta še miruje. Rastni cikel trte se namreč običajno prične ob koncu marca z napenjanjem brstov, kar je znak, da so se po trsu pričeli pretakati rastni sokovi. To je pomembno ob vse pogostejših milih zimah in zgodnjih pomladih, ko je tudi fenološki razvoj trte zgodnejši. Štiri do šest tednov kasneje trta začne odganjati mlade poganjke.

Rez mora biti dober in kakovosten

Splošno mnenje je, da je vinski letnik v največji meri odvisen od kakovostne rezi. Posebno je potrebno biti pozoren na zdravje trte, na rast trte, torej na njeno življenjsko kondicijo in seveda tudi na to, da dosežemo čim večjo kakovost in da ne gremo v preveliko rodnost. Obrezati trto ni popolnoma preprosto, to je zahtevno opravilo, ki ga ni dobro prepustiti vsakemu, saj lahko s tem naredimo veliko škode, zato pravi vinogradniki to delo najraje opravijo kar sami. Kot pri vseh vinogradniških opravilih, strokovnjaki, pa tudi vinogradniki sami, pri rezi prihajajo do vedno novih spoznanj. In ne pozabite: “Če na Vincenca sonce sije, se dobro vino v čaše vlije.” Ali: “Če na Vinka sonce sveti, bo dosti rujnega vinca v kleti.” Ker je bilo minulo soboto oblačno, tu in tam pa se je pokazal kakšen sončni žarek, velja tale pregovor: “Če na dan svetega Vincenca sonce le toliko pokaže, da bi mogel kdo konja osedljati, bo isto leto dobro vino.”