Ostalo

Začenja se obdobje neviht

Začenja se obdobje neviht, ki so zlasti v poletnem času lahko močnejše. V opomin je lansko poletje, ko smo v Sloveniji in okolici beležili veliko število neviht. Te so povzročile veliko škode in so v nekaterih primerih tudi predstavljale nevarnost za ljudi.
Napoved poletnih neurij je zaradi različnih meteoroloških dejavnikov negotov in težaven proces. Slovenija leži na območju, kjer se nevihte pogosto sprožijo, zato je pomembno pogosto spremljanje razmer. Običajno neurja prizadenejo le majhen del države. Za boljšo obveščenost smo pripravili seznam spletnih pripomočkov, s katerimi je mogoče neurja spremljati in kar najbolj natančno oceniti njihovo dejansko moč ter kraj in čas delovanja.

Ob povečani verjetnosti neurij se izda vremensko opozorilo. Skladno z večino ostalih evropskih držav, ki so del skupnosti MeteoAlarm, se uporablja semaforski način opozarjanja. Zelena barva pomeni, da bo vreme v naslednjih urah ali dneh brez posebnosti. Rumena barva označuje pojave, ki so sicer pogosti, a če se znajdete ob napačnem času na napačnem kraju, so razmere že lahko nevarne. Kadar se pričakuje nastanek neurij, se izda oranžna ali rdeča stopnja ogroženosti. Stopnja je odvisna od intenzitete in verjetnosti nastanka močnejših neviht ali dolgotrajnih nalivov. Napoved se izdaja za pet regij, za 5 dni vnaprej.

Še posebej v poletnem času ne gre brez vremenskega radarja, ki se ga uporablja za spremljanje trenutnega kraja in jakosti padavin nad Slovenijo in bližnjo okolico. Visoke nevihtne oblake radar dobro zazna, četudi so precej oddaljeni. Vijolične in rdeče barve nevihtnih celic pomenijo, da gre za močne nalive in lahko tudi točo. Zgornja slika prikazuje zadnje meritve, običajno izpred petih minut, spodnja pa animacijo v zadnji uri in pol.