Ostalo

Vas zanima kako pomagati z avtomatskimi eksternimi defibrilatorji? To so datumi predstavitev na območju Lendave

Avtomatski eksterni defibrilator oziroma zunanji defibrilator (AED) je elektronska naprava za diagnosticiranje in po potrebi zdravljenje življenjsko nevarne srčne aritmije ventrikularne fibracije, ki jo lahko zdravimo z defibrilacijo. Gre za napravo, ki dobesedno rešuje življenja, marsikateri občan pa ima pred napravo bojazen, čeprav gre za sila preprosto napravo.
“Občina Lendava je lani novembra na vaško-gasilska domova v Radmožancih in Petišovcih namestila dva nova defibrilatorja, v začetku letošnjega leta pa mrežo javno dostopnih defibrilatorjev razširila še za dodatnih šest defibrilatorjev. Zdaj se v občini na različnih lokacijah nahaja kar 17 javno dostopnih defibrilatorjev,” so sporočili iz Občine Lendava.

Defibrilatorji so enostavni za uporabo in namenjeni vsem, tudi tistim, ki niso zdravstveni delavci. Zasnovani so tako, da nas vodijo skozi celoten postopek oživljanja s slovenskimi navodili. Tako lahko tudi laik v kritičnem trenutku pomaga rešiti življenje. S predstavitvami uporabe defibrilatorjev želi Občina Lendava še dodatno povečati zavedanje in znanje občanov o tem, kako pravilno uporabiti defibrilator v primeru srčnega zastoja.

Bi se želeli seznaniti z delovanjem defibrilatorja?

Območno združenje Rdečega križa Lendava bo predstavitve uporabe defibrilatorjev izvedlo v krajevnih skupnostih, ki so naprave prejele konec prejšnjega leta in v začetku letošnjega leta: