Ostalo

Za smrt pešca 26 mesecev “vikend zapora”

Potem, ko se je pred nekaj meseci na predobravnalnem naroku dogovoril s sodnico Natalijo Goldinskij Husar, da mu omogoči še nekaj časa za premislek glede priznanja krivde povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti v kateri je ena oseba umrla, je 43-letni Kristijan Trstenjak iz Cvena pri Ljutomeru tokrat spremenil mnenje.
Samostojni podjetnik in oče dveh otrok je namreč na “ponovljenem” predobravnalnem naroku ni priznal krivdo, da je pod močnim vplivom alkohola povzroči nesrečo s smrtnim izidom. Zgodilo se je 5. maja 2018, v večernem času, na regionalni cesti Črenšovci – Turnišče, izven naselja Gomilica, ko je voznik do smrti povozil takrat 33-letnega Bojana Šarkezija – Bobija, ki je hodil ob robu ceste. Hodil je po napačni strani ceste in v mraku ni nosil odsevnih teles, kar je sicer za obtoženega olajševalna okoliščina, a mu je tožilstvo najbolj očitalo, da je s svojim kombijem Renault iz Črenšovcev proti Turnišču peljal močno opit, saj je “napihal” kar 1,44 grama alkohola na kilogram krvi, zato je izgubil oblast nad vozilom in treščil v nesrečnega Bobija, ki je na kraju podlegel poškodbam, o čemer smo poročali tudi na našem spletnem portalu.

Državna tožilka Jana Rogan je za primer priznanja krivde sodišču predlagala izrek zaporne kazni v trajanju 28 mesecev, katero lahko odslužil z bivanjem v zaporu ob koncih tedna. S takšnim predlogom se je obtoženi povzročitelj strinjal, saj tako njegova eksistenca ni ogrožena, sankcijo pa je nekoliko skušal omiliti njegov zagovornik, odvetnik Jože Šafarič, ki je sodišče prosil za nekoliko milejšo kazen. In sodnica Natalija Goldinskij Husar je nekoliko sledila zagovorniku, ter izrekla kazen zapora v trajanju dveh let in dveh mesecev, ki jo bo obsojeni lahko izvrševal z vikend zaporom v ustrezni ustanovi. Ob tem mu je sodišče izreklo še stransko kazen, in sicer enoletno prepoved vožnje motornih vozil, kjer je potrebna kategorija “B.” Ker se nobena stran ne bo pritožila na višje sodišče, je sodba postala pravnomočna.

Spomnimo: Tožilstvo je obtoženemu očitalo, da je v soboto, 5.5.2018, okoli 20.50 ure, kot voznik motornega vozila, pod vplivom alkohola povzročil prometno nesrečo v kateri je umrla ena oseba in sicer, 33 -letni pešec Bojan Šarkezi – Bobi iz bližnjega romskega naselja v vasi Gomilice. “Obtoženi je izven naselja Gomilice, iz smeri naselja Črenšovci v smeri naselja Gomilice, vozil tovorno vozilo znamke Renault Trafic, reg. št. MS FS-I23, pod vplivom alkohola, ko je imel v krvi najmanj 1,44 grama alkohola na kilogram krvi, zaradi česar so bile njegove vozniške sposobnosti za varno vožnjo bistveno prizadete in zmanjšane, v posledici česar je pri kilometrskem kamnu 6 m in 200 m, ko ni vozil po desnem smernem vozišču glede na dovoljeno smer vožnje, zapeljal v desno k robu vozišča in nato na obcestno bankino, povzročil prometno nesrečo IV. kategorije, v kateri je ena oseba umrla, saj je trčil v pešca Bojana Šarkezija, ko je trčil v zadnji del pešca in ga vrglo na vozilo, pri tem je z zadnjim delom glave udaril v sprednjo vetrobransko steklo tovornega vozila. Po cca. 23,60 metra od domnevnega trčenja pa je Šarkezi padel na desno obcestno bankino, kjer je začel drseti, po 34,40 m drsenja pa obležal na desni obcestni bankini obrnjen s trebuhom navzdol. Na tak način pa je njegovo dejanje imelo za posledico prometno nesrečo s smrtjo Bojana Šarkezija“.

Takrat je obtoženi, v šoku zaradi dogodka in najbrž tudi zaradi strahu, odpeljal s kraja dogodka, a se je kmalu zatem vrnil. Omenjena nesreča na relaciji Črenšovci – Turnišče, pri Gomilicah je močno prizadela tudi domačine v bližnjem romskem naselju, še posebej potem, ko so s PU Murska Sobota naslednje jutro med drugim poročali, da “Voznik tovornega vozila (kombija op.p.) znamke Renault Trafic izven naselja Gomilice ni vozil po desnem smernem vozišču, ampak je zapeljal na obcestno bankino ter trčil v pešca, ki je zaradi poškodb na kraju umrl. Voznik se je po trčenju s kraja odpeljal. Zoper voznika tovornega vozila sledi kazenska ovadba, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nevarne vožnje v cestnem prometu in zapustitve poškodovanca v prometni nesreči brez pomoči.” Ker pa se je povzročitelj nemudoma vrnil na kraj dogodka, so preiskovalci zoper njega opustili dodatna kazniva dejanja, kot so opustitev nudenja pomoči poškodovanemu ipd.

Naslednje jutro po tragediji pa smo obiskali romsko naselje v Gomilicah, kjer živi okoli 60 ljudi, ki so praktično vsi v sorodstvenem razmerju. Skrbnica pokojnega Ljuba Horvat nam je povedala, kako je nesrečnega Bobija že kod sedemmesečnega dojenčka prevzela in zanj skrbela kot je pač lahko. Bil je kot njen sin ter brat njenih otrok. Povedala je tudi, da je večkrat bil v zaporu, predvsem zaradi premoženjske kriminalitete. Tudi takrat, nekaj dni pred smrtjo, 21. aprila je prišel s prestajanja zaporne kazni, obeležil je svoj 33. rojstni dan in nekaj dni pozneje, nič kriv ali dolžen, umrl. “Odšel je v Črenšovce na črpalko in ko se je vračal proti domu ga je nekdo povozil. Nihče točno ne ve, kdaj se je to zgodilo, saj se je pozneje, nekdo ustavil in poklical policijo ter rešilce. Bil je pogosto navzkriž z zakonom, a druge možnosti ni imel. V nobenem primeru si ni zaslužil takšno smrt,” nam je razlagala pokojnikova skrbnica in rejnica Ljuba Horvat, ki je Bobija imela za svojega sina. Žalostna je tudi, da kar nekaj časa ni mogla izvedeti resnico, ali je dejansko mrtev njen Bobi. Šele ko ga je v drugo poklicala in se je na njegov mobilni telefon oglasil policist, so ji rekli, da lahko pride prepoznati pokojnega. Po naših podatkih je nesrečni Bobi v času smrti bil “poln zdravil,” a pijan ni bil. Žal to sedaj nič ne spremeni, in Bobija, ki na sebi ni imel noben svetlejši in viden kos oblačila, ali kakšen odsevnik, da bi ga voznik lažje opazil.