Ostalo

Za Matejevo smrt leto in pol vikend zapora

Sodnica okrožnega sodišča Murska Sobota, Natalija Goldinskij Husar je po številnih razpisih predobravnavnega naroka, tudi z grožnjami z mednarodno tiralico, končno uspela na sodišče privabiti 27-letnega Samirja Čuljka iz Novega Pazarja v Srbiji. Želela ga je namreč pobarati, ali se čuti krivega za smrt 31-letnika iz Prlekije, ki je lani pomladi, kot motorist umrl v trčenju z njegovim tovornjakom, o čemer smosicer že poročali.
To ji je uspelo in slednja je po hitrem postopku zadevo tudi zaključila. Obtoženi Čuljak, ki ga je zastopal odvetnik Ksaver Logar iz Kamnika, je namreč, po dogovoru s tožilko Jano Rogan v Murski Soboti priznal delno krivdo, v zameno za alternativno prestajanje ali sploh milejšo kazen. Toda ni mu uspel prvotni načrt, da bi mu prisodili družbeno koristno delo, temveč mu je sodnica izrekla zaporno sankcijo, in sicer leto in pol vikend zapora Sodba sicer ni pravnomočna, a bržkone bo Čuljak, kateremu so prisodili tudi polletno prepoved upravljanja z vozili C in B kategorije, ter delno plačilo sodnih stroškov, kmalu nastopil prestajanje kazni, najverjetneje v Zavodu za prestajanje kazni zapora Maribor – oddelek Rogoza. Pred prihodom na sodišče si je Čuljak našel bivališče in službo v naši državi, kjer bo zaposlen, čez vikend pa bo za zapahi. Tokrat oškodovanci, svojci pokojnega motorista niso priglasili odškodninskega zahtevka, ker naj bi vse skupaj urejali preko zavarovalnice, kot je dejala pooblaščenka – odvetnica Dobrila Samardžija iz Maribora.

Spomnimo, kaj je tožilstvo očitalo srbskemu državljanu? Izjemno žalostno se je v Vučji vasi, nedaleč od Križevcev pri Ljutomeru, končal četrtek, 18.6.2020, ko je v prometni nesreči umrl motorist, 31-letni domačin Matej Osterc, iz omenjene vasi. Pomurski policisti so bili tistega toplega dne ob 16.25 uri obveščeni o hudi prometni nesreči, ki se je zgodila izven naselja Vučja vas pri uvozu na Pomursko avtocesto v smeri Murska Sobota – Maribor, v kateri sta bila udeležena voznik tovornega vozila in motornega kolesa. Trčenje je bilo tako silovito, da je motorist obležal na cestišču in zdravnik je na kraju lahko potrdil zgolj njegovo smrt. “Z ogledom kraja prometne nesreče je bilo ugotovljeno, da se je voznik tovornega vozila, državljan Srbije, pripeljal iz smeri Radencev in zavijal levo na avtocesto v trenutku, ko se je iz nasprotne smeri pravilno pripeljal 31-letni voznik motornega kolesa in trčil v tovorno vozilo. Voznik motornega kolesa je na kraju podlegel poškodbam,” je po končanem ogledu kraja nesreče potrdila tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.

Kraj prometne nesreče sta si sicer ogledala tudi dežurni preiskovalni sodnik Stanislav Jug, v prisotnosti okrožne državne tožilke Manuele Frumen. Odrejena je bila tudi sodna obdukcija, v vsakem primeru pa je bila zoper povzročitelja prometne nesreče podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti. Po 2. odstavku 323. člena KZ-1 RS, je grozilo srbskemu državljanu do osem let zapora, predvidena pa je tudi prepoved vožnje motornega vozila, a je očitno, da se je vse skupaj nekoliko omililo, saj je že na kraju nesreče bilo slišati, da niti tovornjakar ni mogle preprečiti tragične nesreče.