Sveže

Vseslovenski problem tudi na DOŠ I Lendava: Učenci naj bi v šolo prinašali stvari oz. substance, ki tja ne sodijo

V osnovnih in srednjih šolah vse več učencev uporablja elektronske cigarete. Vejpalo naj bi 13 odstotkov devetošolcev in 25 odstotkov dijakov četrtih letnikov. Po naših neuradnih podatkih naj bi se z enakimi težavami srečevali tudi v lendavski DOŠ I Lendava, med drugim pa naj bi med osnovnošolci krožile “fuge,” oz. snus (Snus je skandinavski izraz za vrsto tobaka, namenjenega oralni uporabi, ki se ga natlači pod zgornjo ustnico, od koder nikotin preide preko sluznice v kri).
Predstojnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo območne enote Murska Sobota Darja Farič Klemenčič je za februarja Vestnik dejala, da so po pogovorih z ravnatelji posameznih šol zaznali problematiko uporabe elektronskih cigaret po šolah, informacij o deležu uporabe vejpov med mladostniki po šolah pa nimajo. Napovedala je, da bo zavod pripravil e-urico o tej temi. “Šola je vzgojna institucija, zato je treba vedno ravnati v duhu vzgojnega momenta,” meni in dodaja, da šole z učitelji in starši vedno skušajo najti skupno pot pri reševanju vzgojne problematike.

“V kolikor se zazna uporaba elektronskih cigaret ali tudi fug ali uporabe drog, je treba posvetiti posebno pozornost v posameznem razredu pri razrednih urah ter mladostnike opozoriti o posledicah rabe. Treba je tudi raziskati, kje so učenci prišli do elektronskih cigaret in preprečiti preprodajo na šoli,” je jasna. Izrazi še dejstvo, da je zelo problematično, da lahko mladostniki do tega pridejo brez težav z nakupom prek spleta.

Na DOŠ I Lendava se, kot kaže, problematike zavedajo

“Zaposleni na Dvojezični osnovni šoli I Lendava si prizadevamo za zagotavljanje varnega šolskega okolja. V preteklih dneh smo prejeli informacije, da bi naj učenci v šolo prinašali nedovoljene substance. Ker so tovrstna dejanja po Pravilih šolskega reda prepovedana, so 28.2.2023 učenci 8. in 9. razreda razrednikom in svetovalnim delavkam pokazali vsebino omaric. Da do tovrstnih dejanj v prihodnje ne bi prihajalo, smo starše prosili, da tudi doma preverijo vsebino otrokove šolske torbe,” nam je v krajšem odgovoru na naša vprašanja zapisala ravnateljica DOŠ I Lendava, Judita Törnar Vida. Ali so pri učencih našli nedovoljene snovi ravnateljica ni sporočila, prav tako pa nismo uspeli izvedeti, kakšne snovi so iskali.

Napačno razumevanje, da je to manj škodljivo, uporaba med otroci pa je tako ali tako nedopustna

Največja past kajenja e-cigaret oziroma vejpanja in drugih tako imenovanih novih tobačnih izdelkov je pogosto napačno razumevanje, da je to manj škodljivo početje od kajenja klasičnih cigaret ali celo neškodljivo, podobno kot se je tudi za klasične cigarete dolgo trdilo, da ne škodujejo zdravju. Ker je to modno, vsepovsod vidno, dosegljivo in pogosto razumljeno kot nenevarno ali vsaj manj nevarno od cigaret in tobaka, po njih posegajo celo učenci zadnje triade osnovne šole. O tem pripovedujejo otroci doma in ta problem opažajo tudi na šolah. Da je delež uporabnikov novih tobačnih izdelkov in izdelkov z nikotinom tudi v Sloveniji vse večji med mladostniki, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Možgani se razvijajo do približno 25. leta starosti, in če so v obdobju intenzivnega razvoja izpostavljeni nikotinu, lahko to privede do trajnih škodljivih učinkov, med drugim na miselne sposobnosti, nikotin povzroča motnje v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in povečuje impulzivnost, tudi tesnobnost. Kot navaja še ena od publikacij NIJZ, so v tekočinah oziroma aerosolu poleg nikotina, vlažilcev in arom še druge za zdravje potencialno škodljive kemične snovi, tudi rakotvorne, snovi, ki jih najdemo v tobačnem dimu, prav tako številne, ki jih v tobačnem dimu ni.