Ostalo

Vrtovec na srečanju s Szijjártóm in Palkovicsem o daljnovodu Cirkovce – Pince, plinovodu in železniški povezavi Lendave

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je v Budimpešti na dvostranskem srečanju včeraj sestal z ministrom za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Pétrom Szijjártom in ministrom za inovacije in tehnologijo Madžarske Lászlóm Palkovicsem. Obisk je bil namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama ter oceni napredka čezmejnih infrastrukturnih projektov na področju energetike in prometa.
Kot je po srečanju spomnil minister Vrtovec, sta pristojni ministrstvi v lanskem letu podpisali memorandum, ki obsega področja zemeljskega plina, električne energije, jedrske energije in obnovljivih virov energije. V tem kontekstu je s sogovornikoma spregovoril o daljnovodu Cirkovce – Pince, ki bo vzpostavil prvo meddržavno povezavo s prenosnim madžarskim omrežjem ter povečal zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema Slovenije. “Zelo me veseli, da delimo skupna stališča glede pomembnosti čimprejšnjega začetka izgradnje daljnovoda Cirkovce-Pince. Predvidoma v septembru bomo pričeli z gradnjo,” je dejal minister.

Minister Vrtovec je s sogovornikoma spregovoril tudi o plinski povezavi Nagykanizsa – Kidričevo, s katero bi med drugim vzpostavili dostop slovenskega trga plina do skladišča zemeljskega plina na Madžarskem ter povečali zanesljivost oskrbe v Sloveniji. “Podpiram čimprejšnjo realizacijo projekta plinske povezave. Obstajajo še določena odprta vprašanja za katere si želim, da bi jih v doglednem času rešili,” je še poudaril minister Vrtovec

Na področju prometne infrastrukture je minister s sogovornikoma spregovoril o železniški povezavi Beltinci – Lendava in Lendava – Rédics. Minister Vrtovec se je v luči hitrejšega razvoja Luke Koper zavzel za začetek umeščanja omenjene železniške povezave.