Ostalo

Vročina se bo še stopnjevala, sredi tedna možnost neviht, za tem še naprej vroče

Včerajšnjo nedeljo se je pričel že drugi vročinski val, ki se bo nekoliko umiril v četrtek, ko bodo nad našimi kraji najverjetnejše nevihte, za tem pa sledi vnovično višanje temperature. Lokalno se bodo temperature lahko dvignile tudi do 35 stopinj Celzija, vročino pa bo spremljala sopara.
Od včeraj naprej je tudi naše kraje zajel nov vročinski val, temperature pa bodo iz dneva v dan višje. Obdobje nestabilnega vremena se počasi končuje, saj se nad srednjo Evropo krepi območje visokega zračnega pritiska. Za nov vročinski val je “odgovoren” vroč afriški zrak, ki se proti nam pomika že več dni. Ponekod so že v soboto temperature dosegle 30 stopinj Celzija. O vročinskem valu govorimo takrat, ko vsaj tri dni zapored dnevna temperatura ne pade pod 30 stopinj Celzija, ohladiti pa se tokrat ne bo mogoče niti ponoči.

Počasi se torej bližamo obdobju, ko je običajno pri nas najbolj vroče. To je obdobje med 15. julijem in 15. avgustom. ARSO je za današnji dan za naše kraje izdal rumeno opozorilo kar se temperatur tiče, opozorilo pa velja vse do četrtka. Bo pa žal tudi tokrat vročino spremljala sopara, ki bo že tako težje dneve, ki so pred nami, še bolj otežila. V četrtek, ko lahko pričakujemo nevihte, bo naše kraje prešla občutno hladnejša zračna masa, med obema (toplejšo in hladnejšo) pa se bo ustvarilo dovolj energije za nastanek neviht ali neurij.

Pričakovane dnevne temperature se bodo gibale med 33 in 34 stopinj Celzija, lokalno lahko še več.

Junij je na državni ravni bil nadpovprečno topel, povprečno namočen in povprečno osončen

“Po delnih in še ne povsem preverjenih podatkih je bil junij na državni ravni nadpovprečno topel, povprečno namočen in povprečno osončen. Odklon temperature zraka od povprečja primerjalnega obdobja 1991–2020 je na državni ravni znašal 0,8 °C, kar umešča junij 2023 med približno devet najtoplejših od leta 1950. Višina padavin je bila junija na državni ravni okrog povprečne vrednosti, kazalnik višine padavin je znašal 95 %. To uvršča letošnji junij približno med 25 najbolj suhih v obdobju 1950–2023. Trajanje sončnega obsevanja je bilo na državni ravni povprečno, s kazalnikom osončenosti 105 %. To uvršča letošnji junij med približno 15 najbolj osončenih od leta 1961,” so sporočili iz ARSO-a.