Ostalo

Vreme: Površinski sloj tal precej izsušen, padavin še ni na vidiku, temperature pa do desetice

Skoraj tri tedne neprekinjenega suhega in sončnega vremena je povzročilo, da se je površinski sloj tal precej izsušil. Svoje je k temu dodalo še nekaj vetra, padavin -ne dežnih in tudi ne snežnih pa ni za pričakovati. Dnevne temperature bodo do deset stopinj Celzija.
Tla obremenjuje suša

Povsem drugače bi bilo, če bi bila tla pokrita s snežno odejo. Pod snegom se temperature tal običajno gibljejo okoli ničle ali pa so le malo pod njo. Snežna odeja oskrbuje tla z vodo in preprečuje izhlapevanje. Deluje tudi kot toplotni izolator zato so posevki ozimnih žit in tudi druge rastline pod snegom zaščiteni pred nizkimi temperaturami. Če snežne odeje ni, tako kot letos, pa je prezimovanje posevkov mnogo bolj izpostavljeno vplivom vremena, še posebno ob temperaturnih nihanjih oziroma odtajevanju površinskega sloja tal podnevi in ponovnem zamrzovanja ponoči.

Velika temperaturna nihanja, katerim smo trenutno priča, lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam

Posledice trenutne suše lahko opišemo z golomrazico, ki je posledica potrganih koreninic. Velika temperaturna nihanja lahko povzročijo težave tudi zimzelenim okrasnim rastlinam, ki iz zamrznjenih tal ne morejo črpati vode, vedno zeleni listi pa jo ob toplih dnevih izgubljajo, še posebno, če uspevajo na osončenih rastiščih. Listi venejo in če take razmere vztrajajo dlje časa, je zimska oziroma fiziološka suša neizbežna. Posušeni listi rododendronov in azalej, ki se jim čudimo na pomlad, pričajo o tem, da so rastline klonile zaradi fiziološke suše, močno pa so ji izpostavljeni tudi lovorikovci, ciprese, ruševje in nekateri drugi iglavci.

Pomembno je, da so zimzelene okrasne rastline dobro preskrbljene z vodo tudi pozimi. Ko se temperature dvignejo nad ledišče je potrebno dodati vodo, vendar paziti, da se pri tem ne omoči zelenega dela rastline. Dobra zaščita za sušo je tudi zastirka, ki zmanjšuje jakost izhlapevanja. Le tako bomo zimzelene rastline obvarovali pred fiziološko sušo.

V prvi polovici naslednjega tedna bomo pod vplivom jugozahodnega vetra, zato zračna masa pri tleh ne bo tako suha kot je bila v tem. Pričakovati je več jutranje megle po nižinah osrednje Slovenije. V torek in sredo bi lahko ta nizka oblačnost vztrajala večji del dneva zlasti na Notranjskem in Primorskem. Proti koncu naslednjega tedna pa postopen dvig azorskega anticiklona proti severu in že omenjena krepitev le-tega po 20.januarju. Morda bo zlasti v soboto tudi nekaj padavin v južnem delu Slovenije, so zapisali na ciklon.si.

FOTO: Arso