Sveže

Vlomilci niso na dopustu

Spet je pred vrati čas dopustov, ki ga občani izkoristijo za krajšo ali daljšo odsotnost z doma. Zato velja opozorilo, da se je že velikokrat doslej za marsikoga brezskrben dopust končal prej, kot je načrtoval sam, ali pa so se njegove težave pričele takoj ob njegovi vrnitvi domov. Vlomilci namreč niso na dopustu. Zato vsak sam lahko največ stori za to, da do kaznivega dejanja sploh ne pride.

Policisti bi vas radi opozorili predvsem na osnovne samozaščitne ukrepe, ki bi jih morali postoriti, preden odidete na dopust in sicer:

–  Vaša  hiša ali stanovanje naj že na prvi pogled ne dajeta videza, da ste za daljši čas odsotni z doma, kot naprimer ne zastrite oken s temnimi zavesami, polkni ali roletami, poln poštni nabiralnik… Takšni in podobni znaki so prava vaba za vlomilce in druge storilce kaznivih dejanj. Zato povejte sosedom, sorodnikom, ali prijateljem kje in koliko časa boste na počitnicah in se z njimi dogovorite, da nadzirajo vaš dom.
– Doma parkirana vozila zaklenite ter shranite ključe in dokumente na varnem mestu.
– Namestite domofon ali videofon.
– Večjih vsot gotovine in dragocenosti ne hranite doma.
– Ne puščajte orodja ali drugih priročnih sredstev na dvorišču in v okolici hiše in ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektriko.

V primeru, ko pa pride do vloma, do prihoda policije ničesar ne premikajte in ne pospravljajte, da ne boste uničili koristnih sledi, ki bi lahko pripomogle k odkritju storilca.

Svetujem vam, da bo nakupu novih orodij, pripomočkov, mobilnih naprav, koles in drugih predmetov shranite serijsko oz. identifikacijsko številko, prav tako pa napravo oz. predmet fotografirate, saj nam bo to v veliko pomoč pri iskanju ukradenih predmetov, kakor tudi pozneje pri njegovi prepoznavi.

Prav tako policisti odsvetujejo, da bi vrednejše predmete nosili na plažo ali v kopališča. Na plažah prihaja zelo pogosto do tatvin torb, denarnic, dokumentov, ključev, mobilnih telefonov, denarja ali kakih drugih predmetov. Med sproščenim poležavanjem in čofotanjem ob vodi namreč hitro pozabite, da ste pustili ležati torbo povsem brez nadzora.