Sveže

VIDEO: Požar bo na krasu od danes pomagalo gasiti tudi 69 pomurskih gasilcev

Na območju požarov, ki že od petka divjajo na Krasu, se bori okrog 80 prostovoljnih društev in dve poklicni gasilski enoti, skupno okrog 400 gasilcev, pa tudi trije slovenski helikopterji, dva vojaška in policijski, ter vojaško transportno letalo Pilatus PC 5. Danes zgodaj zjutraj so gasilske enote krenile tudi iz Pomurja. Na območju požarov bo tako tamkajšnjim enotam pomagalo še dodatnih 69 pomurskih gasilcev.
VIDEO: Dušan Utroša

Po poročanju STA je opoldne zagorelo pod daljnovodom Miren-Opatje selo, povsem blizu petkovega požara. Ogenj se je razširil na italijansko stran, kjer pa je dopoldne tudi zagorelo na več krajih ob železniški progi, poroča uprava za zaščito in reševanje. Posebna nevarnost pri gašenju predstavljajo neeksplodirana ubojna sredstva iz prve svetovne vojne, zaradi česar so na terenu tudi pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodirani ubojnimi sredstvi.

Na pomoč so se danes zjutraj odpravili tudi pomurski gasilci. Zbrali so se ob 3.30 na počivališču Grabonoš in so ta čas z več vozili na poti v Severno Primorsko regijo. Na poti je 69 gasilcev s 17 vozili, od tega 9 gasilskih avtocistern. Pomurski gasilci so startali skupaj ob 3.30 uri iz parkirišča bencinskega servisa OMV in avtocestnega počivališča Grabonoš na pomurski avtocesti A5. Poveljnik kontingenta je regijski poveljnik Dušan Utroša, namestnik pa Damjan Jaklin.

Na območjih izpostave Uprave za zaščito in reševanje Koper, Postojna in Nova Gorica je Vlada Republike Slovenije razglasila zelo veliko požarno ogroženost naravnega okolja, medtem ko je na ostalih območjih države razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.