Ostalo

VIDEO: Iz Dolge vasi v nasprotni smeri do Lendave po avtocesti

Bralec našega spletnega portala nam je včerajšnji popoldan na elektronski poštni naslov poslal videoposnetek vožnje v napačno smer. Neznani voznik oz. voznica je peljal/a iz smeri Dolge vasi proti Lendavi. Ali je na avtocesto zapeljal/a že prej, v Turnišču, ni znano …
Kratek videoposnetek našega bralca, ki smo ga v naše uredništvo prejeli včerajšnji popoldan, jasno kaže, da je voznik oz. voznica iz smeri Dolge vasi proti Lendavi na avtocesti peljala v nasprotno smer. Oseba v srebrnem Renaultu je avtocesto zapustila na uvozu in s tem povzročala splošno nevarnost za vse voznike, ki bi v tistem trenutku lahko pravilno peljali po avtocesti iz Lendave proti Dolgi vasi. Ali je oseba na avtocesto zapeljala že prej, denimo v Turnišču, ni znano …

Kaj storiti?

Vožnja po nepravilni strani avtoceste se zaradi velikih hitrosti velikokrat konča s hudimi posledicami. Večinoma gre za hude napake voznikov. Ti preprosto ne upoštevajo prometne signalizacije in zapeljejo na avtocesto v napačno smer. Najbolj značilna reakcija voznikov, ki se srečajo s tem, da pred seboj zagledajo nasproti vozeče vozilo je, da stopijo na zavoro. Toda voznik, ki se mu zgodi to, naj se čim prej s prehitevalnega pasu umakne na odstavnega.

Če pa se pred nami pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer je pomembno vedeti, da se bo nasproti vozeče vozilo najverjetneje držalo desne strani avtoceste, kar pomeni po prehitevalnem pasu. Umaknite se na vozni pas, in o tem obvestite policijo (113) ali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) prek kratke telefonske številke 1970 (ali običajne telefonsko številko 01/518 85 18). Uporabite lahko tudi obcestni telefon.

V kolikor se na napačni strani avtoceste znajdete sami, se nemudoma ustavite. Ne vozite vzvratno, ustavite na robu vozišča, vklopite utripalke in pokličite pomoč. Vozila ne obračajte in ne hodite čez vozne pasove.

Kazenske določbe

Po Zakonu o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti prepovedana, globa za takšno dejanje pa je določena v višini najmanj 1.200 EUR in izrekom 18 kazenskih točk, kar pomeni odvzem vozniškega dovoljenja.