Ostalo

VIDEO, FOTO: V Dolnji in Srednji Bistrici vse upe polagajo na manjše betonske bloke, ki jih helikopter že prevaža

Na Dolnji in Srednji Bistrici so stanje nekaj minut pred 12.00 uro pričeli urejati s helikopterskim prevozom betonskih blokov, s pomočjo katerih bodo skušali zapolniti del močno poškodovanega (utrganega) nasipa. Kot nam je v telefonskem pogovoru povedal vodja intervencije Miroslav Vuk, “so betonski bloki še edina svetla točka.”
Potem ko je imela v soboto zvečer reka Mura pretok 1350 kubičnih metrov na sekundo, se je v nedeljo dopoldne še povečal – na rekordnih 1445 kubičnih metrov. Kot so zapisali na Arsu, se bo v prihodnjih urah pretok predvidoma ustalil, vendar še ne bo začel upadati. Visokovodne razmere se bodo še nadaljevale. Kot je znano, je na Dolnji Bistrici včerajšnji dopoldan vodni val utrgal del nasipa in voda se je pričela razlivati po naselju Dolnja in Srednja Bistrica. Nasip so skušali sanirati, a neuspešno. Voda je bila premočna. Edina svetla točka, kot nam je dejal vodja intervencije Miroslav Vuk so betonski bloki, a so prvotni bili za helikopterski prevoz, edini možen način prevoza, pretežki, v kratkem času pa so uspeli nabaviti bloke manjše velikosti ter posledično tudi manjše mase. Helikopter je te bloke pričel na območje nasipa odvažati okrog 11.50 ure.

“Stvari se zaenkrat ne izboljšujejo. Težava se pojavlja že na Gornji Bistrici, nasip je na več mestih začel puščati, podobno kot na Gornji je torej tudi na Srednji Bistrici. Kar se tiče prebitega nasipa, smo nekaj lahko sanirali z bagerji, v nadaljevanju pa bo vse skupaj seveda potekalo iz zraka. Z goseničarji na nasip več ne moremo, saj je situacija nevarna. Prvi tip betonskih blokov je bil za helikopterski prevoz pretežak, smo pa v kratkem času dobili drugi tip, tako da bo, kot kaže, s temi šlo. Pri tem velja omeniti še, da nas ogroža tudi veliki pretok in se bojimo, kako bomo naprej. Ali bo helikopterska akcija z betonskimi bloki dejansko uspešna, vam žal ne morem povedati, ker zadeve ne poznamo. Smo pa z vsemi prejšnjimi idejami bili neuspešni, saj je voda odnesla prav vse,” je za naš spletni medij povedal Miroslav Vuk.