Ostalo

Odrejena pripravljenost za morebitno evakuacijo naselja Kot

Danes ob 8. uri se je v mestni hiši ponovno sestal razširjen Štab Civilne zaščite Občine Lendava, ki ga je sklical in vodil župan občine Janez Magyar. Prisotni so izmenjali informacije zabeležene na terenu, župan pa je zbranim prenesel sprejete tudi odločitve, ki so jih sprejeli na sestanku s poveljnikom Civilne zaščite za Pomurje mag. Martinom Smodišem.
Ob reki Muri so trenutno najbolj resne razmere v Dolnji Bistrici, kjer za zdaj še prepuščajo tok vode in ga preusmerjajo na njive in gozdne površine, da bi čim manj ogrožala naseljena območja. Na pomoč je že prispel helikopter Slovenke vojske, ki je pomagal pri sanaciji protipoplavnega nasipa. Ta naj bi po prvih informacijah bil uspešen.

Zaključki današnjega sestanka Štaba Civilne zaščite Občine Lendava so glede na ključne težave s katerimi se v naši občini trenutno spopadamo sledeči:

  • Župan Občine Lendava Janez Magyar je po tem, ko se je sestal s prebivalci naselja Kot, odredil pripavljenost za morebitno evakuacijo naselja Kot.
  • Do nadaljnjega ostaja v veljavi evakuacija nižinskega dela naselja Hotiza in zaselka Mirišče, možna pa je tudi evakuacija širšega dela naselja.
  • Za ekipe na terenu, ki pomagajo na ogroženih območjih, bo Vrtec Lendava zagotavljal hrano.
  • Štab Civilne zaščite Občine Lendava bo zagotovil večje število jumbo vreč za pesek.
  • V pripravljenosti bo večje število črpalk za črpanje vode za potrebe morebitnih intervencij zalitja stavb.
  • V pripravljenosti je nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Lendava.
  • Zagotovljena je pomoč lendavskega območnega združenja Rdečega križa in Centra za socialno delo.
  • Pomoč je ponudil dr. Robert Požonec.
  • Pomoč gasilcev sosednjega Murskega Središća je Lendavi ponudil tudi župan mesta Mursko Središće, Dražen Srpak.

Ne približujte se rečnim brežinam

Ne približujte se rečnim brežinam, ker so lahko zaradi erozije spodjedene in niso trdne. Poveljnik Civilne zaščite za Pomurje mag. Martin Smodiš posebej opozarja ljudi, naj ne hodijo po nasipih, ker je nevarno, hkrati pa načenjajo že tako razmočene brežine nasipa. Ob tej priložnosti se Štab Civilne zaščite Občine Lendava zahvaljujemo vsem prostovoljcem, reševalcem in ostalim pristojnim službam za njihovo predanost in pomoč pri izvedbi včerajšnje evakuacije in izvajanju zaščitnih ukrepov ob reki Muri. Štab Civilne zaščite in župan Janez Magyar naprošata vse, ki so pripravljeni pomagati, da se oglasijo pri vodstvih prostovoljnih gasilskih društev v občini.

“Hvala za vaše razumevanje in sodelovanje v teh izrednih razmerah. V tem trenutku je najpomembneje, da ostanete varni in sledite navodilom pristojnih služb. Občanke in občane, ki živijo v naseljih ob reki Muri naprošamo, da spremljajte naše objave, opazujte naraščanje vode v okolici in delujete samozaščitno tudi v prihodnje,” so sporočili iz Občine Lendava.