Sveže

VIDEO, FOTO: Predstavitev romana avtorja Ivana Koncuta z naslovom Vzhodni Zahod

Na dvorišču lendavske knjižnice se je včerajšnji pozni popoldan odvila predstavitev četrtega romana Ivana Koncuta z naslovom Vzhodni Zahod. Odlomke iz besedila romana sta prebirali Jerica Trojak in Janja Magdič, večer pa je vodil urednik romana, Robert Titan Felix.
Vzhodni Zahod je vohunski roman, katerega dogajanje je postavljanje v sečišče treh svetov, socialistične Madžarske, neuvrščeno-socialistične Slovenije, takrat še dela Jugoslavije in prvega praga obljubljenega zahoda na avstrijski strani in sicer v razburljivi čas neposredno pred slovensko osamosvojitvijo. Vzhodni zahod ob napetem dogajanju v prvi plan postavi človeški vidik, neposredno doživljanje tistih, ki so vpleteni, še preden se nekaj resnično dogaja, pa tudi najbolj izpostavljeni. Kajti, nekdanji soborci nenadoma postanejo sovražniki, in od njihovih prizadevanj ni odvisno samo veliko zunanjega, ampak velikokrat tudi njihova lastna življenja.

Roman obsega 170 strani, celotna zgodba pa je razdeljena na tri dele. Prvi del se dogaja čez majo, na Madžarskem, drugi del se nahaja prav na meji, tretji del pa govori o človečnosti, humanitarnosti. Zgodba govori tudi o času osamosvojitvene vojne za Slovenijo, kjer se lahko najdejo vsi, ki so to vojno doživeli oz. preživeli in ima v tem delu vključen humanistični moment. Knjiga tako govori o meji med vzhodom in zahodom, v zgodbo pa je vpleten tudi kraj, ki ga avtor sicer ni nikoli obiskal. Gre za naselje Gornji Četar, tik na meji med Madžarsko in Avstrijo. Zgodba v knjigi je večinoma izmišljena, nekaj odlomkov pa je tudi takih, ki so se resnično zgodili.

“Jugoslavija je bila moje otroštvo in tudi otroštvo mojih prijateljev. Bilo je lepo. Danes se nekateri s tem ne strinjajo. Takrat so govorili, da je baraba Beograd, danes govorijo, da je baraba Bruselj. Mej več ni, so zabrisane in to je nekaj najlepšega. Najmlajše generacije ne vejo, kako je, ko so meje. Dobrine so drugačne, vsega je dovolj, takrat tega ni bilo. Takrat smo bili otroci. Bili smo sproščeni. Bilo je lepo,” pove Koncut, ki je na koncu pripomnil, da je v nastajanju že peti roman.

O avtorju

Ivan Koncut se je rodil 7. maja 1954 v Čakovcu. Osnovno in srednjo šolo je končal v Lendavi, nato pa nadaljeval izobraževanje v Ljubljani na Fakulteti za šport. Po končanem študiju se je kot predmetni učitelj športne vzgoje zaposlil v domačem kraju, in sicer na Dvojezični osnovni šoli 1, kjer je poleg dela z učenci organiziral tudi večja športna in rekreativna tekmovanja. Sodeloval je v strokovnih revijah, tudi pri reviji Lindua. V življenju je Ivan srečeval različne ljudi, slišal veliko njihovih zgodb in prigod. Odločil se je, da bo pričevanja prenesel na papir. Tako je leta 2019 izdal svoj prvi roman Let v svobodo. Sedaj že upokojen učitelj športne vzgoje je s svojimi zapisi nadaljeval in nastal je četrti roman z naslovom Vzhodni Zahod.