Sveže

VIDEO, FOTO: Predstavitev projekta “Never Forget,” v veliki sejni sobi mestne hiše v Lendavi

Včeraj je minevalo 78 let od začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja. Izjemna duhovna, intelektualna in človeška sled judovske skupnosti v naših življenjskih prostorih pa nas še danes zavezuje k temu, da bomo tako njihovo zapuščino kot opomin na grozodejstva ohranjali za zanamce. V veliki sejni dvorani so tako predstavili projekt Never Forget – Nikoli ne smemo pozabiti!
V veliki sejni sobi Občine Lendava so tako včeraj predstavili čezmejni projekt Židovske općine Čakovec, Sinagoge Maribor in Občine Lendava “Never Forget” s polnim naslovom Nikoli ne smemo pozabiti! V spomin in opomin na holokavst ter spodbujanje strpnosti in solidarnosti v Evropski uniji. Predstavitev sta popestrila pevka Klarisa Jovanivić in kitarist Igor Bezget.

“Z izvedbo projekta Never Forget, s katerim so pričeli v začetku aprila, se spominjamo žrtev holokavsta in krepimo evropsko državljansko kulturo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic ter razmišljanje o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah. Več o projektu, njegovih ciljih in načrtovanih aktivnostih pa bodo spregovorili predstavniki projektnih partnerjev,” je bilo moč slišati.

Glavni partner projekta je Židovska općina Čakovec iz sosednje Hrvaške. Več o projektu je povedal predsednik čakovske židovske občine, Andrej Pal. Načrtovane aktivnosti, ki jih bo izvajal partner projekta Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, je predstavila njihova koordinatorica programov, Marjetka Bedrač, ki je nadomeščala direktorja Borisa Hajdinjaka, ki se zaradi bolezni ni mogel udeležiti današnje predstavitve. Nekaj besed pa je spregovorila tudi Tanja Šimonka, vodja oddelka za družbene dejavnosti Občine Lendava.

Ob dnevu spomina na žrtve holokavsta v Sloveniji so se žrtvam poklonili s polaganjem vencev na judovskem pokopališču v Dogi vasi. Vence so položili garda Slovenske vojske v imenu predsednika Republike Slovenije, predstavniki lokalnih, judovskih in narodnostnih inštitucij ter predstavniki Hrvaške, Madžarske in Izraela. Ob tej priložnosti se je žrtvam holokavsta s spominsko molitvijo poklonil tudi glavni rabin za Slovenijo Ariel Haddad.

O projektu

Vsi projektni partnerji bodo tekom leta izvajali najrazličnejše aktivnosti, katerih cilj bo ohranjati spomin na žrtve totalitarnih režimov, krepiti evropsko državljansko kulturo, demokracijo, spoštovanje človekovih pravic ter razmišljanje o evropski kulturni raznolikosti in skupnih vrednotah. Holokavst je v Evropi zgodovinsko dejstvo, ki je imelo nepredvidljive posledice na vrednote in politiko na naši celini. Najbolj izrazito pa je vplival na obstoj judovskega naroda. Uničil je judovske skupnosti na Hrvaškem, v Sloveniji in na Madžarskem ter jim onemogočil, da vzpostavijo stanje in dosežke iz predvojnih časov.

Aktivnosti projekta, ki vključujejo organizacijo konferenc, delavnic, seminarjev, razstav, koncertov, komemoracij in postavitev Stolpersteinov / kamnov spotike, so usmerjene v krepitev človekovih pravic, poglabljanje zavedanja o holokavstu in pomenu negovanja zgodovinskih dejstev. Poleg tega bo Židovska općina Čakovec v okviru projekta izdala tudi publikacijo in posnela dokumentarni film o Judih iz območja Čakovca in njihovem vsesplošnem gospodarskem, kulturnem in družbenem doprinosu.

Del praktičnih aktivnosti v okviru projekta bodo partnerji poskušali izvajati s študijskimi obiski krajev, ki so bili pomembni za zgodovino judovskih skupnosti, udeleženci teh aktivnosti pa bodo učitelji zgodovine in etike osnovnih in srednjih šol projektnih partnerjev. Datumi obiska oz. obiskov še niso določeni, saj jih bodo projektni partnerji v nadaljevanju projekta določili skupaj, nato pa jih vključili tudi v šolske koledarje. Od udeležencev študijskega obiska pričakujemo predstavitev projekta pri pouku in sodelovanje pri aktivnostih v okviru projekta Never Forget.

Vrednost projekta znaša 76.635,00 EUR, od tega bo 48,28 % sredstev porabila Židovska općina Čakovec, 31,03 % Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor in 20,69 % Občina Lendava. Projekt v celoti financira Evropska unija iz programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV), nadzira pa ga Evropska komisija – Evropska izvršna agencija za izobraževanje in kulturo (EACEA). Projekt bo trajal od 1.4.2022 do 31.3.2023.