Sveže

VIDEO, FOTO: Po Googlu, naše ulice fotografira še Apple. Avtomobil s 360 stopinjskim fotografiranjem včeraj tudi na območju Lendave

Ameriški tehnološki velikan Apple je v začetku maja začel s snemanjem slovenskih ulic za storitev Apple Maps v Sloveniji. Pri tem bodo uporabili podobne ukrepe za varovanje zasebnosti, kot jih uporablja tudi Google. Včeraj so “obdelovali” območje Lendave in okolice.
Apple je informacijskega pooblaščenca že letos obvestil o snemanju na slovenskih ulicah, s katerim so začeli maja. Čeprav so sprva mediji poročali, da se bodo osredotočili najprej na ulice v Ljubljani in Mariboru, to, kot kaže, ne bo držalo, saj smo avtomobil s 360 stopinjskim “fotoaparatom” ujeli včeraj v Dolgi vasi. Kot nam je dejal Slovenec, sicer slovenski državljan ob katerem je sedel Bolgar, ki je upravljal z navigacijo, so včeraj fotografirali območje Dobrovnika, pomursko avtocesto ter območje Lendave z okolico. Iz Dolge vasi sta se možakarja odpeljala proti Pincam in Dolini.

Tako kot Google tudi Apple svojim uporabnikom omogoča, da si s storitvijo Apple Maps ogledajo mesta v 3D-izkušnji. Ta omogoča 360-stopinjski pogled in pomikanje po ulicah, na ta način pa lahko uporabniki navidezno raziskujejo svet. Apple bo tako kot Google pred objavo zajetih posnetkov te najprej obdelal in poskrbel za zaščito zasebnosti. V ta namen bo zameglil obraze ljudi in registrske tablice avtomobilov, prav tako pa bo mogoče podati zahtevo za umik fotografij. Zajeti posnetki bodo imeli tudi časovno omejitev.

Google se je sicer v Slovenijo vrnil aprila, saj ta posodablja svojo storitev Google Street View. Fotografiranje Slovenije od blizu bo predvidoma trajalo nekaj mesecev, Googlovi avtomobili pa bodo brez prej določenega načrta obiskali več slovenskih mest in krajev.