Ostalo

Včeraj se je začelo že tretje obilnejše deževje v tem mesecu

Zvečer so se padavine na zahodu okrepile in se ponoči razširile nad vso Slovenijo, vmes so se razvile tudi nevihte z nalivi. Jutranje temperature bodo od 8 do 12 stopinj Celzija, čez dan jih bomo izmerili med 14 in 17.
Zahodno od nas se proti jugu spušča izrazita višinska dolina hladnega zraka. Slovenija bo na vzhodnem robu tega procesa, kar za nas pomeni okrepljen jugozahodni veter v višinah in zelo nestabilno ozračje. Jugozahodnik bo k nam prinesel zelo vlažen zrak, ki se bo ob stiku z orografijo, deloma pa tudi nad morjem dvigal. Že včeraj zvečer so se tako na jugozahodu začele prožiti nevihte, ki so segle globje v notranjost. Ponoči so ponekod doživeli nevihte ter lokalne nalive.

V četrtek se bo v vzhodni polovici države veter v nižjih plasteh ozračja obrnil v severovzhodnik, ki bo tekel naproti jugozahodniku in tako v območju od Julijskih Alp preko Alpsko – Dinarske pregrade do meje s Hrvaško povzročil močno stekanje zraka (konvergenco) ter stacionarno fronto, na kateri se bosta srečali dve zračni masi z različnima temperaturama. Ta proces bo dviganje zraka še okrepil in na tem območju pričakujemo dolgotrajnejše stacionarne nalive v pasovih in tudi nevihte.

Lokalno lahko pade zelo velika količina padavin, kar bo povzročilo poplavljanje nekaterih rek. Ker natančna lokacija nalivov še ni gotova, vas vabimo, da spremljate naša obvestila na spletu in drugih medijih. V petek se bo višinska dolina pomaknila preko Slovenije proti vzhodu. Še vedno bo nestabilno in deževno, vendar bo intenziteta padavin manjša. Deževno obdobje se bo zaključilo v noči na soboto. Konec tedna bo spet prinesel nekoliko višje temperature in več jasnine.

V četrtek in petek bo vremensko obremenitev občutilo veliko ljudi. Pojavljala se bo v obliki slabega počutja, povečanega notranjega nemira, razdražljivosti, motenj v spanju, utrujenosti in potrtosti.