Ostalo

V Turnišču odprli dnevni center za starejše

V Turnišču so v prostorih Polanščekove domačije predvčerajšnjim odprli dnevni center za starejše. Opravljanje storitev bo prevzel Dom starejših Rakičan.
Polanščkova domačija je zaščitena kot kulturni spomenik, zgrajena leta 1929. Zelo dotrajana stavba z dvoriščem, ki stoji v centru Turnišča, je bila v letu 2016 očiščena in od takrat so se izvajala gradbena dela za ureditev Dnevnega centra za starejše v bivalnem delu poslopja. Tako se v hiši nahaja kuhinja, jedilnica, sanitarije, prostor za počitek, kopalnica, gospodinjska soba in medprostor. Prenovo hiše domačije je Občina financirala z lastnimi sredstvi v višini dobrih 140.000,00 EUR. Opravljanje storitev dnevnega varstva bo izvajal Dom starejših Rakičan.

V kulturnem programu so nastopili Gomilički degaši in dramska sekcija KD Rdeči zvonček Nedelica. Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je predstavila investicijo in nato skupaj s predstavnico Doma starejših Rakičan slavnostno prerezala trak. Župnik, p. Toni Brinjovc, je objekt tudi blagoslovil. Županja je ob tem povedala: “Prelepa Polanščkova domačija je kot nevesta našega kraja, ki bo v prihodnje služila vsem generacijam v naši občini, kjer se bomo učili, družili, zabavali, spoznavali in ustvarjali.”

Dnevni center bo zadovoljeval potrebe vseh tistih, ki so starejši od 65 let, ki živijo doma in že težko skrbijo zase, jim hišna opravila vzamejo preveč moči in energije in želijo nekaj ur dnevno preživeti v družbi, zagotovljena pa jim bo tudi prehrana. Uporabnikom dnevnega varstva je tako zagotovljena prehrana (zajtrk, kosilo in popoldanska malica), program dnevnih aktivnosti prilagojen potrebam in željam skupine in posameznika (skupinska telovadba, prebiranje literature in dnevnih časopisov, spominske in razvedrilne igre, ročna dela, pogovorne teme, vrtičkanje …), dnevni počitek, socialna integracija, osnovna socialna in zdravstvena oskrba, vključitev v skupine za samopomoč.

Cena take storitve je tudi cenejša od celodnevne namestitve v domu, izvaja se med tednom, razen ob praznikih, ter predstavlja največ 65 % cene celodnevne namestitve. Tako bo cena dnevnega varstva znašala predvidoma 14,89 EUR na dan, objekt pa bo začel obratovati takoj, ko bo dobil dovolj prijav bodočih uporabnikov za vključitev v storitev dnevnega varstva.

“Veseli nas, da je občina Turnišče med prvimi prepoznala prednost storitve dnevnega varstva za svoje občane, ter v ta namen uredila razpadajočo stavbo v ta prečudovit objekt, ki ohranja tudi arhitekturno dediščino. Zato se zahvaljujemo predvsem županji in njeni ekipi za ves vloženi trud in prehojeno pod do otvoritve tega centra,” je dejal Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.