Sveže

V Turnišču dobili gradbeno dovoljenje za projekt Dom gasilcev, kulture in športa

Minuli četrtek je Občina Turnišče s strani Upravne enote Lendava prejela gradbeno dovoljenje za težko pričakovani objekt in sicer Dom gasilcev, kulture in športa. Objekta se še najbolj veselijo tamkajšnji gasilci, ki so že lep čas v izjemni prostorski stiski. Objekt bo nastal s prezidavo in rekonstrukcijo nekdanje trgovine Rodovita.
Center Varaš – dom gasilcev, športa in kulture naj bi postavili kot podaljšek objekta nekdanje trgovine Rodovita, v katerem je občina že lansko leto uredila prostore za vadbeni center – fitness. Omenjeno lokacijo je sicer prejšnje občinsko vodstvo, pred skorajda štirimi leti, že predvidelo za nov gasilski dom, vendar je občinski svet predlog takrat zavrnil kot neprimeren, saj takratna županja o predlogu ni obvestila občinskega sveta. Lansko leto je podpora bila večinska in delo se je lahko pričelo. V prvi varianti naj bi sicer objekt nastal za Polanščkovo domačijo, a so temu ostro nasprotovali sosedje.

“Izvedba projekta bo potekala v treh fazah. Najprej bo sledilo rušenje in za tem gradnja objekta na obstoječe temelje. Prva faza je dom gasilcev, druga faza je kulturni dom in tretja faza prostori, ki bodo kot pisarne namenjeni društvom. Mansardne prostore bomo namenili strelišču in večnamenski dvorani. Objekt bo torej zgrajen po načinu pritličje + mansarda,” nam je včeraj v telefonskem pogovoru načrte pojasnil Borut Horvat, župan Občine Turnišče. Kot nam je slednji dejal, bodo finančna sredstva za potrebe gradnje črpali tako iz občinskega proračuna kakor tudi iz naslova raznih razpisov. Za prostore gasilcev bo denar primaknila Občina.

Kot je še dejal župan Horvat, so ocenjeni skupni stroški gradnje in ureditve celotnega objekta okrog 3 milijone evrov, vsaj milijon pa bo, od omenjenega zneska, primorana primakniti Občina. Gre za prostore gasilcev. Država gasilskega dela žal ne bo sofinancirala. “Gasilci imajo sedaj opremo razdrobljeno na kar štirih lokacijah in z novimi prostori bo vsa oprema končno na kupu,” je še dejal sogovornik. Občina Turnišče je sicer do sedaj za vse postopke za potrebe pridobitve gradbenega dovoljenja namenila že 50 tisočakov, 15 tisočakov pa je bilo porabljenih že v prejšnjem mandatu, a takrat soglasja s strani občinskih svetnikov, kot že zapisano, ni bilo.

Objekt bo dolg 90 metrov in širok 13 oziroma 15 metrov v delu, kjer bo kulturna dvorana. Ta bo dolga 17 metrov. “Dvorana bo namenjena društvom in za potrebe kulturnih prireditev, v njej bomo verjetno imeli tudi seje občinskega sveta in bo ustrezno opremljena, poleg bosta dve manjši psarni in garderoba. Poleg pa bodo še strelci,” je zaključil Horvat.