Sveže

V Združenem kraljestvu se bodo dokončno poslovili od hidravličnega lomljenja

Okoljevarstveniki v Združenem kraljestvu so že pozdravili odločitev britanskega vladnega organa za nafto in plin OGA, ki bo že kmalu zaprlo dve zadnji vrtini v državi, s pomočjo katerih pridobivajo zemeljski plin na način hidravličnega lomljenja. A zgodba pri nas je povsem drugačna in tudi precej dobro znana. Prav Britanci bi namreč radi pri nas hidravlično lomili. O vladni noveli zakona o rudarstvu, katera zajema tudi to področje, bodo poslanci odločali na izredni seji in sicer 21. februarja.
Energetsko podjetje Cuadrilla bo torej že kmalu zaprlo dve zadnji vrtini, s pomočjo katerih pridobivajo zemeljski plin in sicer s postopkom hidravličnega lomljenja. o se bo zgodilo kljub nasprotovanju izvršnega direktorja Caudrille Francisa Egana. Kot sam meni, “bi se z domačim plinom iz skrilavca lahko spopadli s krizo naraščanja cen energentov, ustvarili delovna mesta in izboljšali energetsko varnost Združenega kraljestva.” Med tem so takšno odločitev na veliko pozdravili okoljevarstveniki, ki pa se tudi pri nas bojujejo proti tovrstni tehnologiji. A bodo zadnje seveda rekli poslanci in sicer 21. februarja.

Uradni tiskovni predstavnik predsednika vlade pa je dejal, da plin iz skrilavca, pridobljen s frackingom, “ni kratkoročna rešitev in da je kot vir v Združenem kraljestvu še nepreverjen”. Hidravlično drobljenje tudi Fracturing in Fracking je drobljenje kamnine s pomočjo hidravlične tekočine pod zelo visokim tlakom. Vodo se zmeša s peskom in kemikalijami in vbrizga pod visokim pritiskom v vrtino. S tem nastanejo majhne razpoke (po navadi manj kot 1 mm), skozi katere lahko teče zemeljski plin, nafta, in druge snovi (tudi uranova ruda, če uporabimo solucijo).

21. februarja predlog novele zakona vnovič pred poslanci

Po petem neuspehu opozicije z “anti-fracking zakonom”, ki je sicer v četrto vendarle prestal prvo obravnavo, a so ga nato na matičnem odboru zavrnili z 10 glasovi proti in devetimi za, bo državni zbor na naslednji izredni seji obravnaval vladni predlog novele zakona o rudarstvu, ki ga je vlada dolgo potrjevala. Spomnimo: Koncesija, ki daje družbi Geonergo izključno pravico za črpanje plina v Petišovcih se izteče maja, a so pri Geoenergo na podlagi enega izmed interventnih zakonov vložili vlogo za podaljšanje rudarskih pravic za 18 mesecev.