Ostalo

V tem tednu nas čaka najlepši dež tega desetletja

Astronomi predvidevajo, da bo v tokratnem meteorskem dežju Perzej dvakrat več meteorjev kot običajno. Ne zamudite opazovati čudovite nočne predstave, ki bo postregla z na tisoče padajočimi zvezdami.

Meteorski dež je naraven pojav, pri katerem Zemljina orbita prečka pas delcev, ki jih za seboj puščajo kometi. Ko ti delci letijo skozi visoke plasti (nad 80 km) Zemljine atmosfere, zažarijo in za seboj puščajo sled. Vzrok za nastanek meteorskega roja Perzeidov, ki so na Zemlji vidni že okoli 2000 let, je komet Swift-Tuttle. Za meteorski roj Perzeidov je značilno, da so utrinki zelo svetli. Običajno zanj je 100 meteorjev na uro, letos pa naj bi jih bilo kar enkrat več. Tokrat naj bi Perzeidi vsebovali meteorje, ki so se odlomili od kometa leta 1862, 1479 in 1079 – skoraj tisoč let nazaj torej.

Najboljši čas za opazovanje?

Čudovitemu dogodku bomo priča v noči iz 11. na 12. avgust in v noči iz 12. na 13. avgust. Najboljši čas bo od četrtka zvečer (11.avgust) oziroma po polnoči, ko bo luna zašla, in do petka zjutraj (12.avgust). V upanju na jasno vreme se dan prej dobro naspite, da boste lahko budni, najdite si prostor, ki je čim bolj stran od mestnih luči. Ne pozabite tudi, da vaše oči potrebujejo vsaj 20 minut, da se navadijo na temo, šele potem boste lahko dobro videli nočno nebo.