Ostalo

V splošni bolnišnici Murska Sobota manj bolnikov, negovalno osebje je izgorelo in izčrpano

Regijska bolnišnica v Rakičanu, ki je v času epidemije koronavirusa bila ena izmed najbolj obremenjenih bolnišnic, če ne celo najbolj obremenjena bolnišnica v državi, končno beleži upad bolnikov, a je na žalost negovalno osebje izgorelo in izčrpano.
V Splošni bolnišnici Murska Sobota so bili konec lanskega leta najbolj obremenjena bolnišnica s covidnimi bolniki v državi. Med tem ko se je v nekaterih bolnišnicah na začetku tega leta obremenjenost znižala, pa se je v naši regijski bolnišnici celo nekoliko povečala. Delež glede na razmerje med številom postelj v bolnišnici in številom covidnih bolnikov se je namreč s 33 odstotkov sredi decembra lani sredi januarja letos povečal na 36 odstotkov. Iz bolnišnice pa prihajajo vzpodbudne novice, saj v bolnišnici beležijo upad bolnikov, a na žalost beležijo tudi izgorelost iz izčrpanost negovalnega osebja, ki je v času največje krize bilo prvo na udaru.

V naši regijski bolnišnici so sicer v začetku imeli namen sprejeti največ 35 bolnikov, a so se zdravstvene razmere tako poslabšale, da so imeli večino časa tudi do 4-krat več bolnikov. V bolnišnici sedaj nekoliko lažje dihajo. “Čeprav imamo nižje številke kot smo imeli, pa to še zmeraj terja ogromno naporov izmučenega in izgorelega kadra, zato si prizadevamo tudi za premeščanje bolnikov v preostale slovenske bolnišnice. Tukaj je ogromno težav, kljub izredni naklonjenosti ministrstva, organizatorjev, je vsakega pacienta preprosto težko premestiti, že zaradi težav pri bolnišnicah ki bi jih sprejemale, tudi volje pacientov in podobnega,” je za RTV Slovenija dejal Daniel Grabar, strokovni direktor murskosoboške bolnišnice.

Lansko pomlad v bolnišnici niso zdravili bolnikov s covidom-19, jeseni pa so jih sprejeli okoli 800. Od začetka novembra do konca leta se je njihovo število ves čas gibalo med 130 in 145, v obdobju od 15. oktobra do 16. decembra pa jih je bilo povprečno 140. Postelje, ki so se spraznile, so takoj zasedli novi bolniki. Pred novim letom se stanje na žalost ni izboljšalo, številke so se gibale okoli 145 bolnikov, okoli 20 jih je bilo na oddelku za intenzivno terapijo. Največjo obremenjenost pomočnik direktorja za poslovne zadeve Marjan Maček utemeljuje s podatki o številu postelj po slovenskih bolnišnicah in podatki o zdravljenih covidnih bolnikov.