Sveže

V regijski bolnišnici v Rakičanu so minuli petek opravili prvo uspešno laparoskopsko odstranitev prostate

Iz Splošne bolnišnice Murska Sobota so danes sporočili, da so na pacientu uspešno opravili prvo laparoskopsko odstranitev prostate. Poseg je opravil Dimche Malukoski, dr. med., spec. urolog, s katerim se je vodstvo bolnišnice dogovorilo za nadaljnje sodelovanje. Asistirala sta predstojnik Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, dr. Zoran Krstanoski, dr. med., spec. urolog in Nataša Šiškin Horvat, dr. med., spec. urolog, zaposlena na Odseku za urologijo murskosoboške bolnišnice.
“Operacija z uporabo 3D videolinije je potekala gladko in brez zapletov. Laparoskopska prostatektomija je sodoben kirurški postopek, ki omogoča odstranitev prostate s pomočjo majhnih zarez v trebušni steni. Ta tehnika se uporablja za zdravljenje raka prostate in drugih bolezni prostate. Gre za minimalno invaziven pristop, ki ponuja številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi odprtimi kirurškimi metodami. Zaradi prednosti, ki jih laparoskopski poseg omogoča (manjše zareze in s tem manjša pooperativna bolečina, hitrejše okrevanje in krajša hospitalizacija, manjša izguba krvi med operacijo, boljša vidljivost za kirurga zaradi uporabe laparoskopa) smo se v bolnišnici odločili, da bomo tovrstnih posege opravljali tudi v prihodnje. Gre za pomembno pridobitev za našo bolnišnico, ki omogoča sodobno in kakovostno obravnavo vseh pacientov,” so sporočili iz bolnišnice.

Laparoskopska prostatektomija je sodoben kirurški postopek, ki omogoča odstranitev prostate s pomočjo majhnih zarez v trebušni steni. Ta tehnika se uporablja za zdravljenje raka prostate in drugih bolezni prostate. Gre za minimalno invaziven pristop, ki ponuja številne prednosti v primerjavi s tradicionalnimi odprtimi kirurškimi metodami. Zaradi prednosti, ki jih laparoskopski poseg omogoča (manjše zareze in s tem manjša pooperativna bolečina, hitrejše okrevanje in krajša hospitalizacija, manjša izguba krvi med operacijo, boljša vidljivost za kirurga zaradi uporabe laparoskopa) smo se v bolnišnici odločili, da bomo tovrstnih posege opravljali tudi v prihodnje.

Laparoskopska prostatektomija je pomemben korak v boju proti raku prostate, saj omogoča učinkovito odstranitev tumorskega tkiva z minimalnim vplivom na okoliška tkiva. Kirurški pristop, odločitev za klasično ali laparoskopsko metodo pa vedno temelji na individualni oceni in specifični klinični situaciji. Gre za pomembno pridobitev za našo bolnišnico, ki omogoča sodobno in kakovostno obravnavo vseh pacientov.