Sveže

V Radmožancih bo zrasel vrtec za otroke s težavami v zgodnjem razvoju

Zagotovo s finančno pomočjo Madžarske, a zaenkrat z željo tudi finančne podpore Slovenije, bo v naselju Radmožanci že kmalu zrasel vrtec za otroke s težavami v zgodnjem razvoju. Ker je projekt etnografske hiše v Radmožancih padel v vodo, bo ga zamenjal omenjeni pilotni projekt.
Po tem, ko v Radmožancih projekt etnografske hiše ni uspel, so se pristojni že lotili novega projekta in sicer gradnjo vrtca za otroke s težavami v zgodnjem razvoju. Projekt vodi Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS), za projekt pa so iz sosednje madžarske že prejeli dobrih 450.000 evrov finančnih sredstev. Kot nam je po telefonu dejal predsednik PMSNS in narodnostni poslanec Ferenc Horváth, je želja, da bi se projektu s finančno podporo pridružila tudi naša država, da bi to bil nekakšen meddržavni projekt, da bi se ustanova vključila v sistem financiranja v Sloveniji, ta pa je hkrati poudaril, da gre za pilotni projekt.

Ustanovitev takšnega vrtca spada v projekt Razvoja vrtcev Karpatskega bazena, ki ga je madžarska vlada pričela izvajati lansko leto. Ta vključuje gradnjo in obnovo vrtcev, jasli, povezovanje javnih izobraževalnih ustanov z okoljem, pa tudi usposabljanje vzgojiteljev. Seveda bo usposabljanje vzgojiteljev izvedeno tudi za potrebe omenjenega bodočega vrtca, pri katerem bosta v smislu prenosa dobre prakse pomagali tudi dve za to izobraženi vzgojiteljici iz sosednje Madžarske.

Zemljišče je sicer v lasti Občine Lendava. Kot je dejal Horváth, bodo z deli pričeli že letošnje leto, v bližini omenjenega vrtca pa želijo urediti še neke vrste ZOO Caffe, torej kavarno po vzoru (sedaj že bivšega) Cat Caffe-a v Ljubljani. Vsebina omenjenega vrtca bo sicer temeljila na programih, ki se v dvojezičnih vrtcih na našem območju že izvajajo. Na naše vprašanje, kako bo takšen vrtec deloval, ali bo morda registriran nov zavod, Horváth zaenkrat še ni vedel povedati saj, da to še ni povsem dorečeno. “Vsekakor želim sporočiti, da tukaj ne bo šlo za nikakršno konkurenco že obstoječemu Vrtcu Lendava, da v tem primeru ne bo šlo za madžarski vrtec, da bo ta namenjen otrokom vseh narodnosti na narodnostno mešanem območju in izven njega in da bo dejavnost lahko stekla le v sodelovanju z že obstoječim zavodom.”

Stavba, nekdanja kmečka hiša s pripadajočim gospodarskim poslopjem na hišni številki Radmožanci 121 je sicer v precej klavrnem stanju. Objekt je zelo nevaren saj se podira, obnova pa, kot smo ugotovili na samem kraju in po pogovoru s Horváthom zaradi stanja objekta ne pride v poštev. Hišo in pripadajoče gospodarsko poslopje bo tako potrebno porušiti do tal in zgraditi povsem nov objekt.