Sveže

V premislek: Država se žal ukvarja s kurjimi tatovi, večletno onesnaževanje okolja pa se na zatožnih klopeh ne obravnava

Petkov izpust črne, tekoče in smrdljive snovi iz vsem dobro poznane bioplinarne v Trimlinih še kar odmeva. Opaženo je bilo v soboto popoldan, najverjetneje pa se je zgodilo že v noči iz petka na soboto. Omenjena snov je zalila asfaltno podlago, bližnje polje ter se, kot že prejšnjič, izlila v že tako ali tako degradiran potok Kopico, ki se vije čez središče naselja Petišovci. Država se žal ukvarja s kurjimi tatovi, večletno onesnaževanje okolja pa se na zatožnih klopeh ne obravnava.
Minulo soboto se je daleč naokoli vnovič širil neznosen smrad, potok Kopica, ki se vije čez naselje Petišovci pa je bil in je še vedno obarvan v črno barvo. To je že vsem dobro poznani alarm, ki ga običajno sprožijo dogodki v vsem dobro poznani in razvpiti bioplinarni v Trimlinih, ki je le streljaj oddaljena od Lendave in prav tako od osrednje lendavske termalne destinacije, Term Lendava. In prebivalci, ki so si situacijo ogledali, se tudi tokrat niso zmotili. Šokirani so pisali tudi v naše uredništvo, češ, da je neznana črna in smrdljiva snov, ki izteka iz enega izmed fermentorjev, zalila bližnje polje, od koder se izliva v že tako ali tako degradiran potok Kopico.

“4. marca 2023 so policisti Policijske postaje Lendava obravnavali sum storitve kaznivega dejanja Obremenjevanje in uničenje okolja in prostora zaradi iztekanja zaenkrat neznane snovi iz fermentorja bioplinarne na območju Lendave. Z ogledom je bilo ugotovljeno, da je do iztekanja snovi prišlo kot posledica poškodbe ventila. Zavarovani so bili vzorci tekočine. Po končani analizi snovi ter dodatnih zbranih obvestilih bo z zadevo seznanjeno Okrožno državno tožilstvo, kamor bo podana kazenska ovadba ali poročilo,” je iz PU Murska Sobota na naša vprašanja odgovorila tiskovna predstavnica Suzana Rauš. Kaj točno je iztekalo, bo pokazala analiza, je pa znano, da je v bioplinarni shranjen digestat, ki bi se ga moral lastnik znebiti že pred leti.

Kontakt z našim uredništvom so nekateri občani vzpostavili že v soboto popoldan. Pričeli so s pošiljanjem fotografij in že na prvi pogled je postalo jasno, da ne gre za običajno delovanje bioplinskega postrojenja. Na terenu so že bili poklicni gasilci Nafte Lendava, policisti in kriminalisti Policijske postaje Lendava, mag. Tibor Hebar kot občinski poveljnik Civilne zaščite ter župan Občine Lendava Janez Magyar, prav tako iz vodstva občinske Civilne zaščite. Poleg črne smrdljive in tekoče snovi, se je na gladini pojavilo tudi močno penjenje. V tistem trenutku je postalo znano, da je snov iztekala iz poškodovanega ventila, katerega so zaprli poklicni gasilci in ga še dodatno zatesnili s slepo spojko. Pri potoku Kopica je ob tem bila narejena peščena bariera, s čimer so preprečili nadaljnje iztekanje snovi v vodo. Dejstvo je, da je omenjeno tekočino že precej vpila zemljina, nekaj pa je je ostalo tudi na asfaltnem dvorišču bioplinarne.

Potok Kopica v središču naselja Petišovci je obarvan v črno

Po neuradnih informacijah je iz omenjenega fermentorja izteklo nekaj tisoč kubikov črne in smrdljive tekočine, ki je danes še vedno precej prisotna v potoku Kopica dolvodno v smeri Petišovcev in v Petišovcih, nekaj luž pa je še vedno dobro vidnih na bližnjem polju ob bioplinskem postrojenju. Župan Občine Lendava je prepričan, da je to bilo storjeno načrtno. Po njegovih informacijah naj bi se do pričetka izpusta v fermentorjih nahajalo skupno okrog 21.000 kubičnih metrov snovi (gre za 8 olimpijskih bazenov), katero uničenje bi lastnika stalo okrog 2 milijona evrov. Snov v fermentorjih, kar koli to že je, bi po odredbi okoljske inšpekcije bilo potrebno odpeljati na uničenje. In to se ni zgodilo prvič.

“Policisti opravijo svoje delo, kriminalisti odvzamejo vzorce, a kaj nam to pomaga, če institucije za njimi, kot so inšpekcija, tožilstvo in sodišče, ne sprocesirajo zadeve do konca?! Ljudi, ki zavestno onesnažujejo naravo, po ustavi zagotovljeno življenjsko okolje in živelj v tem potoku, bi morali kaznovati, da si ne bi upali več početi tega – ne v Lendavi in ne drugod po Sloveniji. Uradni organi s tem storilcem sporočajo, da lahko poskušajo še drugič, kar so v soboto tudi naredili. Če bi se kaj takega zgodilo na Madžarskem ali v Avstriji, bi bil tak človek že v zaporu.je dejal Janez Magyar, župan Občine Lendava.

Bioplinarna je bila nekoč v lasti družbe Ecos, ta pa je končala v stečaju. Decembra 2019 jo je kupilo neznano podjetje Egytec Energy, ki je v 100-odstotni lasti Mohameda Fekryja El-Saidyja z naslovom v Belgiji. Podjetje ima sedež oziroma poštni nabiralnik na naslovu Stegne 35 v Ljubljani. Za bioplinarno s pripadajočimi zemljišči, sončno elektrarno na zgradbi ter kmetijsko zemljišče in stavbno pravico na kmetijskem zemljišču v Šalovcih, kjer je sortirnica odpadkov, je novi lastnik plačal 600.000 evrov.