Sveže

Iz Murskega Središća včeraj na Občino Lendava vnovič naslovili prošnjo o izgradnji sprehajalno-kolesarske steze med obema občinama

Občina Lendava in mesto Mursko Središće na sosednjem Hrvaškem odlično sodelujeta že leta oz. lahko bi rekli desetletja. Vzajemna želja je, da bi to sodelovanje še poglobili in sicer na način skupnega izvajanja kulturnih in turističnih projektov. Ker bo Mursko Središće že kmalu dobilo kolesarsko in pešpot do Čakovca, med državama pa zaradi vstopa Hrvaške v Schengen več ni delujočih mejnih prehodov, so iz Murskega Središća v Lendavo (po lanskem marcu) vnovič poslali pobudo za vzpostavitev kolesarske in pešpoti do Murskega Središća.
“Republika Hrvaška je 1. januarja 2023 vstopila v schengensko območje. Trajna odprava meja med obmejnima mestoma Murskim Središćem in Lendavo odpira novo perspektivo za različne možnosti sodelovanja na družbenem, športnem, kulturnem in turističnem področju. Mesti Mursko Središće in Lendava že vrsto let gojita prijateljske odnose in uspešno sodelovanje, obojestranska želja pa je poglobiti to sodelovanje v zadovoljstvo meščanov teh mest in širših okolij. Ker bo Mursko Središće kmalu imelo zgrajeno sprehajalno-kolesarsko pot do Čakovca, je želja zagotoviti varen promet za kolesarje in pešce tudi do Lendave, zato je bila v marcu 2022 na Občino Lendava poslana zahteva za pobudo za izgradnjo peš-kolesarske poti od mesta do mejnega prehoda pri Murskem Središću. Prosimo vas, da podate pobudo za izgradnjo sprehajalno-kolesarske poti od mejnega prehoda do Lendave, v zadovoljstvo naših občanov, pa tudi turistov iz cele Evrope,” je včeraj zapisal župan mesta Mursko Središće, Dražen Srpak.

“Mursko Središće in Lendava že stoletja gojita prijateljske odnose, ki se v zadnjih letih krepijo s kulturnim sodelovanjem. Desetletja smo bili del iste države in iste pokrajine, ni pa to tisto, kar nas najbolj povezuje, temveč so to osebne izkušnje in poznanstva, poslovno sodelovanje, pogosto pa tudi “čezmejne” zakonske zveze. Oba kraja zadnjih trideset let ločuje mejni prehod. Z vstopom Republike Hrvaške v schengensko območje bo izginila tudi ta psihološka ovira,” je že lani zapisal Srpak.

Mursko Središće z Lendavo, pa tudi z mestom Lenti na Madžarskem že izvaja številne skupne projekte, med drugim pa smo naravnogeografske regije, ki privlači s svojim turističnim potencialom. “Lendava in Mursko Središće imata skupno dediščino fevdalne in industrijske zgodovine, ki se razvija skozi muzeje in interpretacijske centre in sta del skupne kolesarske poti Mura – Drava, vse našteto pa v prihodnjem obdobju ponuja številne perspektive, tako preko Sklada za oživitev in odpornost kakor tudi čez čezmejni program sodelovanja med Hrvaško in Slovenijo, pa tudi med Hrvaško in Madžarsko,” je takrat še zapisal Srpak.